AKP ve MHP tarafından hazırlanan “Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” bugün meclise sunuldu. AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Hayati Yazıcı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, teklifin detaylarını açıkladı.
Yazıcı basın açıklamasında, toplamda 15 maddenin dokuzunun seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri, ikisinin milletvekili seçimi kanunu, birinin mahalli idareler kanunu ve birinin de siyasi partiler kanunu ile ilgili değiklik öngördüğünü söyledi.
Teklife göre seçim barajı yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşürülürken, siyasi partiler seçim çevresinde gerekli oy oranına ulaşmadan içinde bulunduğu ittifakın artık oylarından faydalanarak milletvekili çıkaramayacak, her partinin çıkaracağı milletvekili sayısı kendi oyuna göre ayrı ayrı hesaplanacak.
Ayrıca değişiklik kanunlaşırsa, seçime katılabilmek için Meclis‘te grup kurmuş olmak şartı aranmayacak ancak partilerin seçimden altı ay önce en az 41 ilde örgütlenmeyi tamamlamaları gerekecek.
Seçim kanunun seçimden en fazla bir yıl önce değişebileceğini hatırlatan MHP’li Yıldız ise “Bu kanun yürürlüğe girdikten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamaz. Erken seçim tartışmalarına son verilmiştir” dedi.
Yıldız, değişiklikle ittifak içindeki partilerin oylarının D’hont (nispi temsil) sistemiyle hesaplanacağını da kaydederek teklifteki şu maddeleri okudu:
“Milletvekili seçim kanununun 34’üncü maddesinde yapılan değişiklik ile ittifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekilinin sayısının hesaplanmasında her seçim bölgesinde ittifak içinde elde ettiği oy sayısı esas alınacak, genel D’Hont uygulaması ile belirlenecektir. Buna gröre artilerin aldıkları oy sayıları önce bire, sonra ikiye, sonra üçe ve bölgenin çıkaracağı milletvekili sayısına ulaşılıncaya kadar bölünecektir. Elde edilen paylar en büyükten en küçüğe doğru sıralanır, siyasi partilere ve bağımsız adaylara rakamların büyüklük sırasına göre milletvekili tahsis olunur.
Önerilen bu değişiklik ile siyasi partilerin tüzel kişiliklerine destek verilmiş, ittifakların ortak amaçları ve hedeflerinin yanında, ittifak içinde görünür olan her partinin ittifak dışında görünürlüğü güçlendirilmiştir, siyasi parti tercihlerinde seçmen iradesinin kendi partisi dışında başka partilere yansımaması da gözetilmiştir.”
Belçikalı Matematikçi Victor D’Hondt‘un 1878’te tasarladığı sistem, Anayasa‘ya 1961 yılında girdi. Bu sisteme göre, bir seçim çevresinde bir partinin aldığı oy toplamı, sırasıyla 1’e, 2’ye, 3’e, 4’e bölünür ve o seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısına ulaşıncaya kadar bu işleme devam edilir. Bir siyasi parti ilk milletvekilini çıkardığında toplam oyları ikiye, ikinci milletvekili çıkardığında toplam oyları üçe, üç milletvekili çıkardığında toplam oyları dörde, dört milletvekili çıkardığında toplam oyları beşe bölünür ve tekrar hesaplamaya katılır. Sistem bu şekilde sürer.
Soru üzerine konuya dair detay veren MHP’li Yıldız, yeni sisteme dair şunları söyledi:
“Değişiklikle, siyasi partiler seçim bölgesinde gerekli oy oranına ulaşmadan içinde bulunduğu ittifakın oyundan faydalanarak milletvekili çıkaramayacaktır. İzahı budur. Türkiye genel barajını ittifak ile geçecek ancak milletvekili çıkarması kendi oyuna bağlı.”
15 Maddelik teklifin özeti ise şu şekilde:
Değişikliklere göre;
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…