Kategoriler: ManşetSivil Toplum

Sarıyer Ortak Forumları, Tarabya rantına karşı bir araya geliyor

Tarabya’da sit seviyesi düşürülerek imara açılan 22 dönümlük koru, ormanlık alanın yakınındaki mahallelerin de kentsel dönüşüm kapsamına alınması riskini gündeme getirdi. Sarıyer Ortak Forumları 19 Nisan Cumartesi günü ranta karşı neler yapılması gerektiğini konuşmak üzere bir araya geliyor.

Önce satın alındı, sonra imara açıldı

Geçtiğimiz şubat ayında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesindeki İller Bankası, Sarıyer’deki Tarabya Mahallesi’nde yer alan 74 pafta 1108 ada, 10 parselde bulunan 21 bin 559 metrekarelik  ormanlık (koru) araziyi 12 milyon 150 bin dolar karşılığında satın almıştı. 1. derecede SİT alanında kalan ve inşaat izni bulunmayan koruluk alan, İller Bankası’na geçtikten hemen sonra sürpriz bir kararla imara açıldı. 1. derecede SİT alanından  3. derece SİT alanına çevrilen arazide yüzde 60-65 oranında konut ve inşaat yapılmasının önü açılmış oldu.

Plan paftasında imara açılmış olan koruluk yeşille işaretlenmiş

‘Korunun için en az 150 yıllık ağaçlar var’

İller Bankası’nın imar değişikliği yaptırdığı ve inşaata açtığı koruluk alanın bulunduğu bölgenin hemen yanında 57 dönümlük bulan 4 ayrı parsel üzerindeki 360 bina da kentsel dönüşüm riskini yaşıyor. Sarıyer Forumları’ndan gazeteci Çiğdem Çidamlı, Sarıyer Belediyesi’ne henüz kentsel dönüşüm tebligatı yapılmadığını, fakat fiili olarak mülk sahipleriyle görüşmeler yapıldığı iddiaları olduğunu söylüyor. ‘Mahallelerde hassasiyet çok yüksek çünkü binaların çoğu tapulu değil. Büyük bir mağduriyet olacak. Koruluk  konusunda da mücadele ediyoruz. Çünkü çok büyük bir alan değil ama içinde en az yüz elli yıllık ağaçlar var.’

10 sokakta kentsel dönüşüm korkusu var

Kentsel dönüşüm tehlikesi altında olan sokaklar şöyle; Doğa Sokak, Fasıla Sokak, Cümle Sokak, Detay Sokak, Pembe Sokak, Hatmi Sokak, Yücelevler Sokak, Çardak Sokak, Güllük Çıkmazı ve Demirağa Sokak.  Kentsel dönüşüm kapsamına alınacak arazilerin koruluk alanla birleştirileceği ve müteahhit bir firmaya ihale edileceği korkusu mahallede dolaşıyor.

Mahalellier, Sarıyer Ortak Forumları‘nın çağrısıyla 19 Nisan Cumartesi günü saat 18.30’da bir araya gelecek. avukat Can Atalay ve Kuzey Ormanları Savunması‘nın da katılacağı toplantıda Sarıyer halkı Tarabya Korusu’nu ve yaşam alanlarını yağmaya karşı savunmak için atılacak ortak adımları tartışacak. Toplantıyla ilgili ayrıntıları şurada bulabilirsiniz.

(Sarıyer Gazetesi/Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Gözde Kazaz