Hayvan Hakları

Samsun’da ön bacakları kesilmiş halde bir köpek bulundu: Hayvan hakları yasası nerede?

Samsun‘un Havza İlçesi’nde vatandaşlar ön iki bacağı kesilmiş halde yavru bir köpek buldu. Hayvan kliniğinde ameliyat edilen yavru köpeğin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenilirken, jandarma ekipleri şüphelilerin bulunması için çalışma başlattı.

Havza’ya bağlı Memduhiye Mahallesi‘nde yaralı olan bir köpek vatandaşlar tarafından fark edildi. Vatandaşlar, köpeğin fotoğraflarını Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Samsun Temsilciliği’ne gönderdi. Olay üzerine ilçeye gelen HAYTAP Samsun Temsilcisi ve Hayvan Gönüllüleri Derneği Başkanı Semra Antep, ön iki bacağı kesilmiş köpeği alıp Samsun’a getirdi. Özel bir hayvan kliniğinde ameliyata alınan köpeğin sağlık durumu hala ciddiyetini koruyor.

‘Bacaklarının keskin bir cisimle kesildiğini görüyorum’

Köpeğin durumu hakkında bilgi veren Veteriner Hekim Mustafa Kanat, köpeğin bacaklarının keskin bir cisimle kesildiğini, protez takma şansının çok yüksek olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Köpeğimizin her iki bacağında travmatik lezyonları var. Bacaklarının keskin bir cisimle kesildiğini görüyorum. Kemiğinin geri kalan kısımları çok aktif değil. Bu nedenle protez takma şansımız çok yok. Ameliyatları yapıldıktan sonra tekerlekli bir yürüteçle, arka bacaklarına yük vererek hayatını sürdürebileceğini düşünüyorum. Gerçekten çok üzüldük, söylenecek bir söz yok”

Tepkiler çığı gibi: Hayvan Hakları Yasası hemen!

Büyük tepki yaratan olayın duyulmasının ardından sosyal medyada  #hayvanhaklarıyasahemen etiketiyle çok sayıda paylaşım yapıldı: 

Hayvan hakları yasası neden çıkmıyor?

2014 yılında kabul edilen ve hala yürürlükte olan ancak yetersiz olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu‘na göre hayvanlara karşı suç işleyenler düşük idari para cezaları alıyor. Çünkü hayvanlar ‘mal’ olarak değerlendiriliyor. Sadece sahipli hayvanlarda, o da sahibinin şikayet etmesi halinde adli mekanizma devreye giriyor.

Yetersiz olan bu kanun yerine hayvanı mal olmaktan çıkarıp can olarak kabul eden ve hukuki olarak da hayvanlara işkence edenlere ceza getirmesi öngörülen 55 maddelik bir rapor hazırlandı. Meclis’teki bütün partilerin araştırma komisyonu çatısı altında bir araya gelip oluşturduğu raporun, yasa haline gelmesi için yaklaşık 1.5 yıldır bekleniyor. 

Yasanın çıkma sebebi ise şunlara bağlanıyor:

  1. Hayvana şiddet olaylarının Kabahatler Kanunu değil Türk Ceza Kanunu‘na göre cezalandırılması zaten dolu olan cezaevlerini daha da dolduracağı endişesi taşınıyor.
  2. Hayvanlara tecavüz vakalarının kırsal kesimlerde yaygın olması ve durumların da oy kaygıları sebepleriyle görmezden gelmesi.

Sakarya’da da bacakları kesilmiş köpek bulunmuştu

Sakarya’da 2018 yılında bacakları ve kuyruğu kesilmiş halde bir yavru köpek bulunmuştu. Yavru köpek, tüm çabalara rağmen kurtarılamamıştı.

Gördüğü işkence sonrası hayatını kaybeden ve toplumda büyük infial uyandıran yavru köpek olayının hemen ardından da hayvanların ‘mal’ değil ‘can’ olarak kabul edilmesi talebi yeniden yükseltilmiş; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da hayvan haklarıyla ilgili ciddi yaptırımlar içeren yasanın bir an önce çıkacağını söylemişti.