Kategoriler: Kültür-Sanat

Sahne Cihangir’de Faust maratonu

Sahne Cihangir 4. Yılında Haydar Zorlu’dan Faust yorumuna ev sahipliği yapıyor. 31 Mart Pazar günü Cihangir Sahnesi’nde Goethe’nin ölümsüz eseri Faust’u iki peşpeşe temsilde önce almanca orjinalinden ardından türkçe olarak izlemek mümkün.

Faust, Goethe’nin neredeyse tüm yaşamı boyunca yazarak tamamladığı bir yapıt. Goeyhe, Urfaust adıyla onsekiz yaşında başladığı oyunu, 1806de Faust I ve 1832de Faust II adıyla iki büyük bölüm halinde yazarak seksen üç yaşında ölümünden kısa bir süre önce bitirebilmiş.

Tiyatro sanatçısı Haydar Zorlu, Johann Wolfgang von Goethe’nin dünya edebiyatının köşe taşlarından biri olarak, kabul gören eseri Faust’u, solo performans olarak, Almanca ve Türkçe ve bazen aynı anda iki dilde birden oynamakta. Oyunun, orijinal dilindeki prömiyeri 31 Mart  2009’da İstanbul Alman Başkonsolosluğu’nun İmparatorluk Salonunda, Türkçe prömiyeri ise 18 Mart 2010’da Almanya Oberhausen Şehir Tiyatrosu’nda yapıldı.

Natalia Murariu yönetiminde sahnelecek oyuna kısaca göz atacak olursak, Her şeyi etüt etmiş ve aşmış ve artık öğrenecek bir şeyi kalmadığına inanan Doktor Faust, yeryüzündeki sınırlı yaşamın acısından kurtulmak için ruhunu Mephisto’ya, yani şeytana satar. Mephisto, bunun karşılığında Faust’u bilgi hastalığından kurtaracaktır. Nitekim bir cadının hazırladığı iksirle Faust’un gençleşmesini sağlar. Artık genç ve yakışıklı bir adam olan Faust, Gretchen adında güzel bir kızla karşılaşıp ona âşık olur.

31 MART 2013 PAZAR
@Sahne_Cihangir

16:00 ALMANCA/GERMAN/DEUTSCH

18:00 TÜRKÇE/TURKISH/TURKISCH

Biletler/Tickets: mybilet.com/event/11533/faust/
Rez.: 0212 245 21 09

(Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi