Rusya Meteoroloji Servisi yaptığı açıklamada, Eylül ayı sonlarında ülkenin bazı bölgelerinde tespit edilen radyoaktif izotop rutenyum-106’nın yoğunluğunun “yüksek tehlike” arz ettiğini doğruladı.
Küresel ısınma, çevre kirliliği ve nükleer enerjiye karşı dünya çapında mücadele yürüten Greenpeace örgütü ise Rusya’daki radyoaktif artışın sebebinin araştırılması gerektiğini belirterek, nükleer bir kazanın gizlenmiş olma olasılığı için soruşturma açılmasını talep etti.
Ekim ayının ortalarında bir açıklama yayınlayan Rosatom, 25 Eylül ve 7 Ekim tarihleri arasında Ural’ın güneyindeki yerlerde de olmak üzere incelenen örneklerde rutenyum-106’ya rastlanmadığını, sadece Saint Petersburg’da bulunduğunu ifade etmişti.
Rusya Hidrometeoroloji ve Çevre Gözlem Servisi (Rosgidromet) ise Pazartesi günkü yaptığı açıklamada, Tatarstan ve Güney Rusya’da izotopa rastlandığını ve 29 Ekim tarihinden itibaren İtalya başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerine yayılmakta olduğunu belirtmişti.
Radyoaktif izotopun en yüksek seviyelerde rastlandığı yer ise Ural’ın güneyinde kalan Çelyabinsk bölgesindeki Argayaş köyü. Burada görülen radyasyon seviyesinin normal seviyenin 986 katı olduğu bildirildi. Bu kirlilik için herhangi bir kaynak tam anlamıyla gösterilmezken, Argayaş istasyonunun sadece 30 kilometre ötesinde Mayak nükleer tesisinin bulunduğu belirtildi. 1957 yılında bu tesiste, tarihin en kötü nükleer felaketlerinden biri yaşanmıştı.
İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre Fransız Radyasyondan Koruma ve Nükleer Güvenlik’in paylaştığı verilerde 27 Eylül ile 13 Ekim tarihleri arasında Fransa’da rutenyum-106’nın tespit edildiği belirtilmişti. Bu olayın, Volga nehri ile Ural dağları arasında kalan bir alanda yaşanmış olabilecek bir kazadan kaynaklanmış olabileceği tahminine yer verilmiş, Avrupa’da görünen bu kirliliğin sağlığa zarar verici seviyelerde olmadığı aktarılmıştı.
Rutenyum-106, reaktörde atomların bölünmesiyle oluşuyor. Kimi tıbbi tedavilerde kullanılsa da doğada bulunmuyor.
(Guardian, Gazete Karınca)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…