Rusya‘nın Kamçatka bölgesi açıklarında ‘gizemli’ bir çevre felaketi yaşanıyor. İlk bulgular, sudaki kirletici maddenin “endüstriyel yağ veya yağ içeren bileşenler içeren diğer maddelerin” olabileceğini gösteriyor.
Euronews‘in aktardığına göre, yetkililer, pestisitleri depolamak için kullanılan yakındaki bir tesis ve yerel atık depolama sahaları dahil olmak üzere tüm olası kirlilik kaynaklarının araştırıldığını ifade etti.
Bu ayın başlarında Pasifik sahillerini ziyaret eden Kamçatka sakinleri hastalıktan şikayet etmeye başladı. Özellikle sörfçüler, ateş, kusma, kornea yanıkları ve kızarıklıklardan musdarip olduklarını belirtti.
Rusya’nın doğusunda bulunan 1250 km uzunluğunda yarımada soğuk iklimi ve sağlıklı aktif yanardağ kaynağı sayesinde “ateş ve buz ülkesi” olarak adlandırılıyor.
Pasifik Okyanusu ve Ohotsk Denizi’ni çevreleyen Kamçatka, dünyadaki en bol Pasifik somonu stoğunu içeren benzersiz bir ekosisteme ev sahipliği yapıyor. Sudaki yaban hayatı, yarımadanın biyolojik çeşitliliğinin ve ekonomisinin önemli bir parçası.
Havadan çekilen fotoğraflar Kamçatka’nın doğu kıyısı etrafındaki bir tür zehirli sızıntıyı gösteriyor. Kesin nedeni hala bilinmemekle birlikte, konu sosyal medyada gün ışığına çıktıktan sonra küresel olarak dikkat çekti.
Zehirli maddelerin nereden geldiği hala belirsiz, ancak bazı uzmanlar bunun yakındaki bir askeri test sahası ile bağlantılı olabileceğini düşünüyor.
Deniz biyoloğu Vladimir Burkanov, Novaya Gazeta gazetesine verdiği demeçte, kullanılmayan roket yakıtı depolarının yakındaki derelere sızmış olabileceğine inandığını söyledi. En son ağustos ayında tatbikatlar için kullanılan, okyanustan yaklaşık 10 km uzakta Radygino adında bir test alanı bulunuyor.
Rusya’nın Kamçatka bölgesi açıklarındaki kirlilik nedeniyle cezai soruşturma başlatıldı. Rusya’nın Soruşturma Komitesi, Avacha Körfezi‘ndeki “çevreye zararlı maddelerin ve atıkların dolaşımı” nedeniyle kirlenmeyi araştırdığını doğruladı.
Kirlilik nedeniyle Avacha Körfezi’ndeki deniz tabanında, deniz yaşamının yüzde 95’inin yok olduğunu belirten bilim insanları, bu organizmaların ölümlerinin yiyecek için onlara bel bağlayan hayvanların da ölümüne neden olacağı konusunda uyardı.
Greenpeace‘ten çevre aktivistleri durumu “ekolojik felaket” olarak nitelendirdi ve su yüzeyinde “sarımsı köpük” olduğunu duyurdu. Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ise, kirliliğin büyük olasılıkla yüksek derecede toksik çözünür bir maddeden kaynaklandığını kaydetti.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…