Yeni düzenlemeye göre yabancı ülkelerden kaynak alan sivil toplum örgütleri ‘yabancı temsilci’ statüsüne alınıyor.
Tasarıyı hazırlayan iktidar partisi milletvekili, herhangi bir kısıtlama getirilmediğini sadece söz konusu dernelerin yıllık aktivitelerini ilgili devlet kuruluşlarına bildirmek zorunda kalacaklarını açıkladı:
“Yıllık raporlarını hazırlayan ve sunan dernekler için değişen birşey olmuyor. Tek değişiklik, bundan sonra bu dernekler devletin yetkili kuruluşlarına bu raporları sunarak yıllık aktivitelerini de belirtmek durumunda olmaları.”
Sivil toplum örgütleri ise son düzenlemeden rahatsız. Yasanın yükümlülüklerini yerine getirmeyen yöneticilere hapis ve para cezasının getirilmesi söz konusu kuruluşların tepkisi çekiyor:
“Bizi finanse eden derneklere ne kadar paraya ihtiyacımız olduğunu söylüyoruz ama baktığımızda sponsorların çoğu batılı ülkelerden. Rus makamlarından yardım sözü almamıza rağmen çok fazla yardım aldığımız söylenemez ya da aldığımız yardımlar projelerimizi hayata geçirmeye yetmiyor.”
Avrupa Birliği yetkilileri yasaya tepki gösterirken insan hakları savunucuları da yeni düzenlemenin STK’ların özgürlüğünü kısıtlayacağını düşünüyor.
(EN)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…