Ruhi Su Şiir ödülüne bu yıl Betül Dünder “Unutmanın Kısa Tarihi” kitabı ile layık görüldü.
2005 yılında Ayna Yorgunluğu ve 2013’te Başka Dünyalar İçinde şiir kitapları yayımlanan; 2002’de Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülü’nde “dikkate değer” bulunan; 2005’te Rıfat Ilgaz Şiir Ödülü’nü ve yine aynı yıl A. Zekâi Özger Jüri Özel Ödülü’nü alan Betül Dünder, 2018’de yayımlanan son kitabı “Unutmanın Kısa Tarihi” ile Ruhi Su Şiir Ödülü’nü almaya hak kazandı.
Ruhi Su’nun, yaklaşık bir asırdır yaşadığımız coğrafyada bıraktığı eşsiz mirasını yeni kuşaklarla paylaşmak, sanat anlayışını yaşatmak amacıyla, sanatın en eski ve en canlı dili olan şiir dalında verilen Ruhi Su Şiir Ödülü ilk kez 2016’da Asuman Susam’ın “Kemik İnadı” kitabına verilmişti. 2017 yılında da İsmail Mert Başat’ın “Külde Kor İzleri” kitabıyla ödüle layık görülmüştü.
Ruhi Su Barış ve Dostluk Ödülü, Cumartesi Annelerine verilecek
Ayrıca yine ilk kez 2017’de Cumhuriyet Gazete’sinden Turhan Günay’a verilen Ruhi Su Barış ve Dostluk Ödülü bu yıl 700’üncü haftadan bu yana Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi yapmalarına izin verilmeyen Cumartesi Anneleri’ne verilecek.
Pen Yazarlar Derneği, 2 Ekim 2018
Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği’nin öncülüğünde, Cevat Çapan‘ın Seçici Kurul Başkanlığı’nda, Ahmet Telli, Haydar Ergülen, Asuman Susam, Hüseyin Ferhad, İsmail Mert Başat ve Mehmet Gözen‘den oluşan seçici kurul tarafından bugün PEN Genel Merkezi’nde yapılan bir basın açıklamasıyla ödüle layık görülen edebiyatçılar açıklandı.
Basın toplantısında “Yaşadığımız çağda karşılaştığımız sorunların bize neleri unutturduğu, bizi nelerden yoksun ve yoksul bırakarak yabancılaştıřdığını somut örneklerle bir bir sıralarken, yitirdiğimiz değerlerin bizi nasıl köklerimizden ve çevremizden kopardığını nedenleriyle açıkladığı ve şiirsel dilin yaratıcı gücüyle unutulan her şeyin büsbütün yok olup gitmediğini de ustalıkla yansıttığı için, Betül Dünder’in “Unutmanın Kısa Tarihi “adlı kitabını, 2018 Ruhi Su Şiir ödülüne layık görmüştür.” açıklamasıyla ödüle layık görülen Betül Dünder, 1975 Üsküdar doğumlu. Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. 1990-2003 yılları arasında tiyatroya boyun eğdi: tiyatro toplulukları kurdu; oyunculuğunun yanı sıra yazdığı oyunları sahneledi, yönetti. İlk şiiri 1990’da Çizgi Ötesi dergisinde yayımlandı. Haliç Edebiyat, Ütopiya, Varlık, Öteki-siz, 3nokta Edebiyat, Kum, Kuzey Yıldızı, Edebiyat ve Eleştiri, Kül, Yaratım dergilerinde şiir ve düz yazıları yayımlandı.
Betül Dünder, Unutmanın Kısa Tarihi, Yitik Ülke Yayınları, 2018
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde “Şairler Arasında Kadın Olmak: 80 Sonrasında Şair Kadınlarda Kimlik ve Temsil Problemi” başlıklı tezi ile yüksek lisansını tamamladı. Akademik çalışmanın birinci cildi “Şairler Arasında Kadın olmak: Konuşmalar Kitabı” Paradoks Yayınları tarafından yayımlandı. Felsefe öğretmeni olan şair, İstanbul’da yaşıyor.
Ödüller 20 Ekim Cumartesi günü Avcılar Barış Manço Kültür Merkezi’nde Ruhi Su Dostlar Korosu ve Hasan Yükselir‘in dinletilerinin de gerçekleştirileceği törende takdim edilecek.
Haber: Ercüment Gürçay
(Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…