Roman Diyalog Ağı (RODA), 8 Nisan Dünya Romanlar Günü ile ilgili Roman yurttaşların sorunlarını ve çözüm önerilerini aktardıkları bildirisini paylaştı.
1971 yılında İngiltere’de ilk Dünya Roman Kongresi’nin gerçekleştiği gün olan 8 Nisan ise her yıl, “Barış, refah ve dayanışma için birlik” anlayışıyla Dünya Romanlar Günü olarak kutlanıyor.
Türkiye’deki dört Roman grubu olan Rom, Lom, Dom ve Abdalları temsil eden Roman Diyalog Ağı (RODA), açıklamasında bugünün Romanların yaşamın her alanında karşı karşıya kaldığı sorunlar, sosyal dışlanma ve ayrımcılık konusunda farkındalık yaratmak bu sorunlarla mücadelede birlik ve dayanışmanın önemini vurgulamak için bir fırsat olduğunu dile getiriyor.
Romanların Türkiye’nin en büyük gruplarından biri olduğu vurgulnan bildiride, Türkiye’de dört bir yanda ayrımcılığa uğradıkları belirtiliyor:
Tarihsel ve toplumsal bir arka plana sahip önyargılar ve ayrımcılık; Romanların eğitim, istihdam, barınma ve sosyal güvence gibi temel haklarına erişimlerinde ağır sorunlarla karşı karşıya kalmalarına yol açıyor.
Bu sorunların yanı sıra yaşadıkları yoksulluk ve yoksunluk Romanların toplumsal, kültürel, ekonomik ve siyasi yaşama eşit olarak katılımının önündeki en büyük engeli teşkil ediyor.
Romanlar genellikle günlük güvencesiz çalışan, kağıt toplayıcılığı, çiçekçilik, seyyar satıcılık gibi sokaktaki işlerde çalışan ve geçimlerini de oradan sağlayan insanlar. Derin Yoksulluk Ağı’ndan Hacer Foggo, Romanların yoksulluğuna ilişkin şöyle diyor:
“Gıda alıyorlarsa, kiralarını ödeyemiyorlar. Kiralarını ödüyorlarsa, faturalarını ödeyemiyorlar. Sosyal yardımlar da maalesef yeterli değil.”
İlgili haber: 8 Nisan Dünya Romanlar Günü: Romanlar evsizlik riskiyle karşı karşıya, binlerce çocuk eğitim alamıyor
Sıfır Ayrımcılık Derneği’nin Kasım 2021′ de hazırladığı ‘Pandemi Döneminde Roman Çocukların Eğitime Erişimi’ raporuna göre eğitime erişimde en kırılgan gruplardan biri olan Roman çocukların bu kırılganlığı pandemiyle katlanarak arttı.
Romanların oturduğu mahallelerdeki altyapı yetersizlikleri ve ısınma, su, sağlık, ulaşım masraflarının karşılanmasını zorlaştıran yoksulluk çocukların eğitime erişimini engelleyen nedenlerden.
Yoksulluk, çocukların işgücüne atılımını zorlarken, rapora göre eğitimden kopuş, kız çocuklarının erken yaşta evliliklerini artırıyor.
Roman kesimin ağırlıklı çoğunluğu güvencesiz, niteliksiz ve düşük gelirli işlerde çalışmalarını sürdürmektedir. Bu da beraberinde gelecek nesli de kuşatan bir yoksulluk sarmalı yaratmaktadır.
Böylesi bir ortamda çalışan bir ebeveynin çocuklarının iyi eğitim almaları ihtimali çok düşüktür, ki ayrıca çocukların hane gelirine katkı sağlamak için çalışma hayatına sokulması yolunda da bir baskı doğmaktadır.Dolayısıyla yeni kuşak düşük beşerî sermaye ile hayata başlamakta ve onlar da kendilerine ebeveynleri gibi güvencesiz, niteliksiz ve düşük gelirli işlerde yer bulabilmektedirler.Bu sarmalın yapısal reformlar yapılmadan kırılabilmesi pek mümkün gözükmemektedir.
Türkiye’de Roman Toplulukları ve Yoksulluk Araştırması’na göre, Romanlar, ortalama %77.5 ile tüm kırılgan gruplar arasındaki en yüksek işsizliğe sahip gruplardan.
Bildiride, “İş piyasasında da karşı karşıya kaldıkları önyargılar ve ayrımcılığın da etkisiyle, istihdam olanaklarına eşit şekilde erişemiyorlar. Bulabildikleri işler genelde geçici nitelikte, düşük ücretli, güvencesiz ve ağır işler oluyor” deniyor.
Romanların çoğunluğunun kenar mahallelerde, standart altı evlerde yaşamalarını sürdürdüğü ifade edilen bildiriye göre, akan çatılar, rutubet, duvarlarda hasar, pervazsız kapı ve pencereler olağan ev koşullarından. Evlerin kışın ısınması, yazın serin tutulması başka bir sorun. Kentsel dönüşüm barınma sorununa çare getirmesi gerekirken, yerinde iyileştirme yapılması gerekirken, bazı yerlerde mekansal dışlanmanın bir ifadesi olarak tezahür ediyor.
Romanların yaşam alanları, kültürleri, mahalle kültürü içerisinde var olan toplumsal ve dayanışma ilişkilerini de tahrip ediyor. Şehrin dışındaki yerlere yerleştirilip toplumun geri kalanından tecrit ediliyor.
RODA, nesiller boyunca protein ve vitamin açısından zengin gıdalara erişimde sıkıntı yaşayan bu kesimin, artran fiyatlarla bakliyatı da öğünlerinden çıkardığını, temelde hububat temelli gıdalarla karnını doyurduğunu bildiriyor:
İyi beslenememe, standart altı evlerde barınma, ağır yaşam koşulları ve yoksulluk, sağlık göstergelerine yansıyor.
“Romanların ortalama yaşam beklentisi ülkemizdeki ortalama yaşam beklentisinin yaklaşık 10 yıl altında. Solunum yollarına ilişkin rahatsızlıklar çocuklarda yaygın olarak görülüyor, kronik hastalıklar yirmili yıllarda başlıyor, yaşla beraber ağırlığı artıyor.”
RODA, Romanların toplumsal yaşama eşit yurttaşlar olarak katılımının önündeki en büyük engelin ve yukarıda sıralanan sorunların altında yatan ana sebebin, karşı karşıya kaldıkları önyargılar ve bu önyargıların yol açtığı ayrımcılık olduğunu belirtiyor:
“Özellikle medyada yer alan ayrımcı ifadeler, Romanlar gibi kırılgan grupların daha da dışlanmasına yol açarken, önyargıları da pekiştiriyor.
Maalesef önyargılar ayrımcılığın ötesinde, kimi yerde nefret söylemine dönüşüyor. Nefret söylemi konusunda da yeterince önlem alınmıyor. Bu suçu işleyenler yaptıklarıyla kalıyor.”
İlgili haber: Yılmaz Vural Çingene değil ama biz hepimiz #Çingeneyiz – Hacer Foggo
Tüm bu olumsuzluklara rağmen, son yıllarda Romanların kültürüne, tarihine ve sosyal sorunlarına yönelik ilginin arttığına ve taleplerimizin bir kısmının yetkililer tarafından dikkate alınmaya başladığına tanık oluyoruz.
Ancak, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar ve normlarla belirlenmiş, anayasa ve yasalarla güvence altına alınmış olan eğitim, barınma, istihdam, sağlık, sosyal güvence ve kamu hizmetlerine erişim gibi haklarımız konusundaki taleplerimizin hemen hepsi hala çözüm bekliyor diyen Roman Diyalog Ağı, şu sorunlara yönelik çözüm üretilmesi konusunda somut adımlar atılmasını istiyor:
RODA’nın insan haklarına duyarlı kişilerden ve kamuoyundan da şunları beklediğini açıklıyor:
Romanlar, Türkiye’de Dünya Roman Günü etkinlikleri düzenledi.
Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu‘nun Mersin’de düzenlediği etkinlikte Roman müzisyenler sahne aldı. Programda Roman kültürünü yansıtan oyunlar oynandı, şarkılar söylendi.
Çeşme Romanlar Derneği de ilçede yürüyüş düzenledi. Bando eşliğindeki düzenlenen yürüyüşe; Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Çeşme Belediyespor Kulübü Başkanı Hüseyin Gültekin de katılarak destek verdi.
Çeşme Romanlar Derneği Başkanı Kemal Hüner ve dernek üyeleri, gerçekleştirilen yürüyüş sırasında çarşı esnafına ve vatandaşlara karanfil verdi. Çarşı esnafı ve vatandaşlar da onların Dünya Romanlar Günü’nü kutladı.
İzmir’de bir kreş ve meslek edinme kurslarının da bulunduğu Roman Araştırma Merkezi’nin açılışı Romanlar Günü’nde yapıldı. Şarkılar söylenen açılışa, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir milletvekili Milletvekili Özcan Purçu da katıldı.
CHP İzmir milletvekili Özcan Purçu, “8 Nisan Dünya Romanlar Günü”nün Türkiye’de de Dünya Romanlar Günü olarak kabul edilmesi için kanun teklifi verdi.
Türkiye’de Romanlar Günü ilk kez geçen yıl Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeyle resmi olarak 8 Nisan’da kutlanmaya başlandı.
Purçu ise “Bu önemli hususun yasalaşması gerekir. Genelge ile ülke yönetmeyi demokrasi açısından doğru bulmuyoruz” dedi. Purçu, genelge yayınlanmış olmasına rağmen hala her yıl bu konuda TBMM Başkanlığına sunduğu kanun tekliflerinin, AKP ve MHP oylarıyla reddedildiğini hatırlattı.
TBMM’de konuşma yapan vekil, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2016-2021 yıllarını kapsayan Roman Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında hükümetin yürütmekle yükümlü olduğu projelerin, hiçbir saha çalışması yapılmadan masa başında hazırlandığını söyledi. Purçu, “Projenin yürütülmesi görevini WYG adlı bir İngiliz şirkete verdiler. Romanların paralarını o İngiliz şirketine verip ‘Alın bu Roman projesini yürütün’ dediler. Haram zıkkım olsun” ifadelerini kullandı.
Projenin AB tarafınan finanse edildiğinin altını çizen Purçu, “AK Parti hükümeti bu dönemde Roman mahallelerine bir çivi bile çakmadı. Bunu herkes biliyor. Yalnız bilmedikleri başka bir şey daha var insanların. Bu paralar nerede? Milyon euroları kime peşkeş çektiniz?” şeklinde konuştu.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da 8 Nisan Romanlar Günü’nde her türlü ayrımcılık, eşitsizlik, ötekileştirme ve dışlanmaya karşı kamu politikalarının oluşturulması için ‘Sosyal İçerme Kurumu’ kurulu oluşturulmasını içeren bir kanun teklifi verdi.
Tanrıkulu‘nun teklifinin amacı ‘kamu kurum ve kuruluşlarını; sosyal dışlanma ile mücadele ve sosyal içerme ile ilgili konularda üniversiteler, yerel yönetimler ve konu ile ilgili sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve uluslararası kuruluşlar arasında iş birliği ve koordinasyonu sağlamaktan sorumlu tutmak” olduğu açıklandı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…