Manşet

Rize’de çay emekçilerinin yürüyüşüne karşı Valilik eylem yasağı getirdi: Gerekçe ‘milli güvenlik’

Rize‘de Çay Üreticileri Meclisi‘nin taleplerini iletmek için topladığı imzaları Çaykur Genel Müdürlüğü‘ne yürüyüşle teslim edeceğini duyurmasının ardından Rize Valiliği beş gün süreyle toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yasakladığını duyurdu.

“Milli güvenlik sorunu” olarak nitelenen eylemlere ilişkin yasak kararında, “İlimizdeki huzur ve güven ortamını bozmak amacıyla kişi ve gruplarca suni gerekçeler oluşturmak için basın açıklaması, toplantı ve gösteri yürüyüşü yapacakları alınan istihbari bilgiler ve sosyal medya paylaşımlarından anlaşılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, yasağın gerekçesi olarak “terör örgütü üyelerinin gruplar içine girip bombalı silahlı saldırılar yapabileceği, olayarın tüm il geneline yayılabileceği” öngörüsü sunuldu:

“Basın açıklaması, gösteri yürüyüşü ve her türlü eylemin marjinal gruplarca provoke edilebileceği ve bu sayede yasadışı örgütlerin meydana gelebilecek olayları propoganda malzemesi olarak kullanabilecekleri, tedbir alan güvenlik görevlilerine yönelik eylemde bulunulabileceği eylemler sırasında gösteri gruplarının arasına sızabilecek illegal örgütlere müzahir kişilerin güvenlik kuvvetleri ve vatandaşa karşı taşlı sopalı maytaplı molotoflu el yapımı bombalı ve silahlı saldırılar gerçekleştirebileceği, olayların tüm il geneline yayılması halinde telafisi mümkün olmayan toplumsal olaylar meydana gelebileceği değerlendirilmiştir.”

İmzalardan dahi korkuyorlar

Üreticiler, kararı “Rize Valiliği üreticilerin talepleri için topladığı imzalardan dahi korkuyor ve yasaklarla üreticinin sesini kısmak istiyor” diyerek değerlendirdi.

“Yasak kararı yok hükmündedir” diyen çay emekçileri, talepleri örgütlemeye devam edeceklerini ve imzaları Çaykur Genel Müdürlüğü’ne teslim edeceklerini söyledi.

Çay emekçileri geçen ay Artvin, Rize, Trabzon, Giresun‘da stantlar kurarak, üreticiler ve vatandaşalar için imza kampanyası düzenlemişti.

Öte yandan yasak kararının alınmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın 14 Mayıs’ta Rize-Artvin Havaalanı’nın açılışı nedeniyle kente gelecek olmasının etkisi olduğu öne sürülüyor.

Çay üretcilerinin taleplerinin bir kısmı şöyle:

  • Gübre ve girdi fiyatlarının yükselmesinden kaynaklı üreticiler sübvanse edilsin.
  • Mevsimlik işçilerin kadroya alınsın.
  • Özel sektörün taban fiyat altında çay alımı yasaklansın
  • Üreticinin talepleri gözetilerek “Çay Kanunu” hazırlansın.
  • Kota ve kontenjan kaldırılsın.

Üreticiiler, daha önce Çaykur Genel Müdürlüğü önüne yaptıkları çağrıda da şöyle demişti:

“Ülkemiz derin bir ekonomik kriz içinde her gün, başta temek gıda maddeleri olmak üzere tüm tüketim malzemelerine zam geliyor. Geçen yılla kıyasladığımızda gelirlerimiz eridi, alım gücümüz 1/4 oranında düştü.

Temel gelir kaynağımız olan yaş çay hasadı için tarlalara gireceğiz. Ancak hasat başlamadan daha gübreleme döneminde gübre alımı için borçlandık. Hsasat dönemi maliyetleri yüzünden daha da borçlanacağız.

Çiftçi arkadaş, çaresiz değiliz. Örgütlenip sesimizi duyurmak zorundayız.”