Kategoriler: İklim KriziManşet

Rajendra K. Pachauri, “Gelecekten umutluyum”

Yazar:
Haber Merkezi

Nobel Barış Ödülü sahibi Dr. Rajendra K. Pachauri, Boğaziçi Üniversitesi’ni 150. Yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen “İklim Değişikliği: Enerji-Çevre” konulu seminere katıldı. Küresel ısınma ve iklim değişikliği üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle 2007 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Başkanı Pachaurı, iklim değişliği konusunda izlenen politikaları eleştirdi.

Üniversite rektörü Prof.Dr. Gülay Barbarasoğlu’nun konuşması sonrasında kürsüye çıkan Dr. Pachauri 2 saate yakın kürsüde kaldı ve katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Yaptığı sunumda artan karbondioksit emisyonu sonucundan iklim değişikliği sorununun hızla büyüdüğünü ve kritik eşiğin çoktan aşıldığını, bununla mücadele edebilmek için ise  hem yerel hem ülkesel hem de küresel düzeyde daha fazla sorumluluk alınması gerektiğini belirtti.

Yenilenebilir enerjilere daha fazla yatırım yapıldığında mutlaka sonuç alınacağını anlatan Pachauri, “Doğal afetlerden en fazla etkilenen kesim gelişmekte olan ülkeler, bu sebeple onlar yenilenebilir enerji konusunda çok daha hassas olmalılar” dedi.

Sunumunu Gandhi’nin ” Eğer yanlış bir yöne doğru gidiyorsanız ne kadar hızlı ilerlediğinizin bir önemi yok” sözüyle bitiren Pachauri, ekonomik kakınmanın doğaya zarar vermenin gerekçesi olamayacağını belirtti. İklim değişikliğiyle mücadelenin zorlu bir yol olduğunu ve bunun üstesinden gelebilmek için  gerekli politikaların bir an once üretilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

“Gelecekten umutluyum”


Katılımcılardan gelen “Küresel güçler iklim değişikliği konusunda çok yavaş davranıyorlar, bu sizce ne zaman değişir?” sorusuna Al Gore’un geçtiğimiz hafta yaptığı bir konuşmasından alıntı yapan Pachauri ” 40 yıl önce siyahlarla beyazlar aynı otobüse dahi binemiyorlardı, yine eşcinsellik hastalık olarak görülüyordu, bugün değişmez denilen pek çok konuda büyük değişimler oldu dünyada, iklim değişikliği konusunda da aynı değişimi görebiliriz” diyerek gelecekten tüm olumsuzluklara rağmen şu andan itibaren gerekli adımlar atıldığı takdirde gelecekten umutlu olduğunu belirtti.

Başka bir katılımcının ” İnsanlara 30 yıl sonra başınıza büyük sıkıntılar gelecek dediğimizde kısa vadeli zararları daha çok önemsediklerinden, iklim değişikliği konusunda harekete geçmiyorlar, sizce nasıl mesajlar verilmeli?” sorusuna ” Bugün yaşananları anlatın, hali hazırda etkilerini yiyecek kıtlığı, kasırgalar, sellere bağlı göçler şeklinde yaşıyoruz. Gelecekte yaratacağı felaketlerin yanı sıra, bugün insanların hayatlarını nasıl etkilediğini ve Dünya’ya nasıl zarar verdiğini anlatabilirseniz daha etkili olur” diye yanıtladı.

Fotoğraflar: Levent Kurnaz

Haber: Belkıs Gökbulut

(Yeşil Gazete)

 

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024