Kategoriler: KentManşet

Prens bin Salman’ın 1 trilyon dolarlık mega kenti Neom: Çölün ortasında 120 kilometrelik ‘eko-gökdelenler’

Yazar:
Haber Merkezi

Suudi Arabistan‘ın Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman‘ın ilk kez 2017’de duyurduğu 1 trilyon dolarlık  projeden görüntüler yayımlandı.

Bir mega dikey kent projesi olan ‘Neom şehri‘, kısaca çölün ortasından geçen 120 kilometre genişliğinde bir ayna kaplı gökdelen hattı olacak. Bu şehir ülkenin kuzeybatısında Kızıldeniz’in ve Suudi Arabistan’ın Mısır ve Ürdün’e olan sınırları yakınlarında yer alacak.

Projede tamamen yenilenebilir enerjinin kullanılması, net sıfır emisyon ve yaşamın neredeyse tamamen sürdürülebilir olması planlanıyor.

AFP‘nin aktardığına göre ekonomistler, mimarlar ve analistlere göre ise proje gerçekçi değil. Projede çalışanlar bile, bunun ölçeğinin ve kapsamının gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini henüz bilmiyor.

Projede, 500 metre yüksekliğindeki, 200 metre genişliğindeki bu yapıda insanların ılıman bir mikro iklime sahip karbon nötr bir balonda yaşar gibi araçsız ve neredeyse tamamen sürdürülebilir şekilde yaşamını devam ettirmesinin anahtarı ise yapay zeka olarak belirlenmiş.

 

Görüntülerde, bu zamana kadar birçok uzman proje çizerinin bile görselleştirmekte zorlandığı bu mega kent gösterilmiş.

Videoya göre proje kentin sakinleri “tüm günlük ihtiyaçlara” beş dakikalık bir yürüyüşle ulaşabilecek,  açık hava kayak tesisleri ve “uçtan uca 20 dakikalık yüksek hızlı tren” gibi diğer avantajlara da erişebilecek.

Öte yandan alkol yasak olacak.

Neom kentinin kendi kuruluş yasası hazırlanacak olsa da Suudi yetkililer, krallığın alkol yasağından vazgeçme planlarının olmadığını söylüyor.

Selman, Pazartesi günü yaptığı açıklamasında The Line’ın dünyanın “açık ara en yaşanabilir şehri” olduğunu iddia etti ve öngördüğü modelin, kontrolsüz kentsel gelişim ve şehir sakinlerinin yaşam standartlarını düşüren atıkların yerini alacağını söyledi.

Prens Selman, projenin 2030 yılına kadar sürecek olan “ilk aşamasının” 1,2 trilyon Suudi riyaline (yaklaşık 321 milyon dolara) mal olacağını açıkladı. Devlet sübvansiyonlarının yanı sıra Neom’un potansiyel finansman kaynakları arasında özel sektör ve 2024’te ilk halka arz yer alıyor.

Prensin, yardımcılarından ve planlamacılarından ‘Suudi Arabistan’ın kendi ‘piramitlerine’ sahip olmasını istediğini ve krallığın diğer bölge ülkeleri kadar küresel olarak ünlenmesini istediği’ biliniyor.

Neom’u inşa etmenin temel amacının da ‘Suudi Arabistan’ın kapasitesini artırmak için, Suudi Arabistan’a daha fazla insan getirmek’ olduğu belirtiliyor.

Neom’un 380 bin yeni istihdam yaratması bekleniyor.

Suudi Arabistan’ın şu anki nüfusu 35 milyonun biraz altında ve Suudiler, krallığın 2030 yılına kadar yarısından fazlası yabancı olmak üzere 50 milyonluk bir nüfusa sahip olmasını bekliyor.

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024