Gezi Parkı eylemlerine hükümetin tutumu ve polisin şiddet kullanmasına yönelik tepkiler sürüyor. Alman hükümetinin insan hakları sorumlusu, Türk hükümetini orantısız şiddet kullanımına son vermeye çağırdı.
Türk polisinin ülke çapında göstericilere karşı takındığı tutum ve polis şiddetine eleştiriler gelmeye devam ediyor. Alman Federal Hükümeti İnsan Hakları Sorumlusu Markus Löning, gösterilerde gözaltına alınan ve yaralananların sayısının şoke edici olduğunu belirterek, Türk hükümetini orantısız şiddet kullanımına son vermeye çağırdı. Löning gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtti.
Diğer yandan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü de Türk polisinin, Taksim Meydanı’ndan haber geçen göstericilere yönelik ‘zalimce’ tutumunu kınadığını açıkladı. Örgüt, protestoların başlangıcından bu yana en az 14 gazetecinin yaralandığını, aralarında ağır yaralılar da bulunduğunu bildirdi. Yapılan açıklamada yüzlerce sivilin de yaralandığına, pek çok yaralanmanın şiddetli biber gazı kullanımından kaynaklandığına dikkat çekildi.
“Saldırması değil, koruması gerekir”
Almanya Bölümü Genel Müdürü Christian Mihr, polisin hedef gözeterek şiddet uygulamasının kabul edilemeyeceğini belirterek sorumluların soruşturularak kendilerinden hesap sorulması gerektiğini vurguladı. “Polisin gazetecilere mesleklerini icra ederken saldırması değil, onları koruması gerekir” diye konuşan Mihr, diğer yandan tüm medyayı protesto hareketiyle ilgili uygun bir kapsamda ve tarafsız yayın yapmaya çağırdı.
Örgütün verilerine göre, Reuters haber ajansı fotoğrafçısı Osman Orsal kafasına isabet eden göz yaşartıcı bomba fişeği nedeniyle ağır yaralandı. Hürriyet gazetesi fotomuhabiri Selçuk Şamiloğlu plastik mermiyle elinden ve başından yaralandı, Günlük Evrensel’den İsmail Afacan, Sol Gazetesi’nden Onur Emre, ATV’den Mesut Çiftçi ile kameramanı İsmail Velioğlu, Birgün gazetesinden Olgu Kundakçı da göz yaşartıcı bomba, plastik mermi ve tazyikli su nedeniyle yaralananlar arasında. Sol Gazetesi muhabiri Fatoş Kalaçay Ankara’da görev başında polisin saldırısına uğrarken, Doğan Haber Ajansı’ndan Uğur Can ve Taraf gazetesinden Tuğba Tekerek de polis şiddetine maruz kaldı.
Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü basın özgürlüğü listesinde 179 ülke arasında 154’üncü sırada yer alıyor.
(DW)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…