Papa’dan Amazonları koruma çağrısı: Peki 334 ağaç ne olacak?

Yazar:
Haber Merkezi
Papa Francis ile buluşan Amazon yerlileri

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis ilk yurtdışı gezisi olan bir haftalık Brezilya ziyaretini tamamladı.

Dünya Gençlik Günü kapsamında Brezilya’ya giden Papa, dün Rio de Janeiro’nun ünlü Copacabana plajında toplanan 3 milyondan fazla Katolik Hristiyan’a hitap etti ve gençlere devrimci olmaları çağrısında bulundu: “Devrimci olun. Sizlere akıntıya karşı yüzmeniz çağrısında bulunuyorum. Evet sizden isyan etmenizi istiyorum. Sizden her şeyi geçici olarak gören ve aslında sorumluluk alamayacağınıza inanan bu kültüre isyan etmenizi talep ediyorum.”

Amazonları koruyun

Papa Francis dünyanın en büyük yağmur ormanları olan Amazon havzasının korunması çağrısında da bulundu. Papa Francis, “tanrının insana emanet ettiği bütün yaratılışa saygı gösterilmesi ve korunması” çağrısında bulunurken “bu yaratılışın sömürülmemesi, tam tersine bir bahçeye çevrilmesi” gerektiğini söyledi.

Papa Francis, Amazonlarla ilgili konuşmasını Brezilya yerlilerinin kendisine Amazonlar’da yasadışı ağaç kesimine, baraj inşaatlarına ve diğer tehditlere karşı verdikleri mücadeleyi anlattıkları bir buluşmada yaptı.

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Kutsal Yeryüzü Programı Direktörü Dekila Chungyalpa, Papa’nın tüm yaratılışın ve yerli toplulukların korunmasıyla ilgili konuşmasının Katolik dünyaya ve dünyanın tüm inançlı insanlarına güçlü bir mesaj verdiğini ve onları muazzam büyüklükteki biyolojik çeşitliliğin ve doğal yaşamın sesi olmaları konusunda cesaretlendirdiğini söyledi.

Yeryüzü insanlara emanet

Hıristiyan inancında yeryüzünün Tanrı tarafından insana verilen bir armağan olduğu ve bu emanetin korunması konusunda insanların “kahyalık” görevi yapması gerektiğine inanılıyor ve “kahyalık etiği” de denen bu anlayış Batı yeşil düşüncesini şekillendiren unsurlardan biri olarak biliniyor.

Öte yandan doğanın korunması çağrısını yapan Papa’nın Yeşil Gazete’de yer verdiğimiz bir haberde olduğu gibi Brezilya’ya gelişi öncesinde tören alanı açmak için yüzlerce (tam olarak 334) yaşlı ağacın kilise tarafından kesilmesi bütün bunların “laftan” ibaret olup olmadığını düşündürüyor. Papa bu konuda bir açıklama yapmamıştı.

İklim değişikliği, çevre kirliliği ve ağaç kesimi tarafından tehdit edilen Amazon ormanlarında 33 milyon kişi yaşıyor.

WWF ve Euronews’dan derleyen Ümit Şahin

(Yeşil Gazete)

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024