Özen, Bakan Yumaklı’ya Geliyê Godernê’deki ağaç kesimlerini sordu

Yazar:
Yeşil Gazete

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk Özen, Silvan Barajı‘nın yapımı sürecinde Diyarbakır‘ın üç büyük kulesi Kulp, Silvan ve Harzo‘yu birbirine bağlayan Taş Köprü ve üzerine kurulu olan Sarım Çayı boyunca yaşanan tahribatı Meclis gündemine taşıdı. Özen, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı‘ya Geliyê Godernê ormanlık alanında yetkili yerel mercilerin de dahliyle gerçekleştiği iddia edilen ağaç kesimlerini sordu.

Geliyê Godernê ormanlık alanı, on binlerce hektarlık alana yayılan, dünya mirası sayılabilecek mahiyette bir ekosisteme sahip ve ayrıca bölgenin en önemli tarihi ve doğal zenginliklerinden biri.

Sevilay Çelenk’in Meclis’ten bir fotoğrafı

Taş Köprü ve civarı ise insan girişlerine kapatılmış durumda. Özen, soru önergesinde “Her ne kadar gerçekleştirilen ağaç kesimleri ve kesimlerin boyutu basın yoluyla kamuoyuna yansımış olsa da şimdiye kadar yetkili mercilerce kamuoyuna ve bölgedeki hak sahibi yurttaşlara bir açıklama yapılmamıştır” ifadelerini kullandı.

Özen’in Yumaklı’nın Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğü’ün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri uyarınca yanıtlamasını istediği sorular ise şöyle:

  1. Kamuya ya da özel sektöre ait herhangi bir kurum ya da birimin Geliyê Godernê ve Taş Köprü civarında gerçekleştirilecek proje, faaliyet ve sair tüm tasarruflarla ilgili Bakanlığın ilgili birimleriyle yaptığı resmi bir yazışma yahut bilgilendirme yazısı/ işlemi var mıdır?
  2. Tarihi ve turistik Taş Köprü ve civarına girişlerin engellenmesi karar ya da talimatı hangi kurum tarafından, hangi tarih ve gerekçelerle alınmıştır? Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki ilgili birimlere bu yönde yazılı bir bildirim ya da tebligat yapılmış mıdır?
  3. Tarihi Taş köprü civarı ve Geliyê Godernê Vadisi’nde faaliyet yürüten herhangi bir özel şirket veya iktisadî teşebbüs var mıdır? Varsa tüzel kişiliklerinin hüviyet bilgileri ve faaliyetlerinin muhteva ve amacı nedir?
  4. Geliyê Godernê Vadisi’ndeki ağaç kesimleri kimler tarafından yapılmaktadır? Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili birimlerinin, kesimlerin kimler tarafından yapıldığı, kesimlerin izlenmesi ve takibi, kesilen ağaçların akibeti, denetimi ve sair hususlarla ilgili tanzim ettiği herhangi bir rapor ya da işlem var mıdır? Varsa söz konusu işlem ya da raporun muhtevası nedir?
  5. Geliyê Godernê Vadisi’nde inşa edilmesi planlanan kamuya ait tesis, tesis projesi var mıdır? Basında kamuya ait olacağı söylenen tesis ya da tesislerin muhtemel inşaları ve lokasyonlarıyla ilgili Bakanlığınıza yapılmış olan bir izahat, izin talebi var mıdır? Konu hakkında tarafınızca kamuoyu ne zaman bilgilendirilecektir?
  6. Geliyê Godernê Vadisi’nin muhtelif parsel, mera ve diğer statülerdeki arsa ve arazileriyle ilgili kamulaştırma yahut el atma kararları var mıdır? Kamulaştırma ya da el atmalarla ilgili kararlar hangi kurumlar tarafından, hangi gerekçelerle aldırılmıştır?

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024