Çin‘in Henan eyaletindeki bir kasaba, ülkenin güneyini vuran şiddetli fırtınaların orta ve kuzey eyaletlere ilerlemesiyle yalnızca bir günde neredeyse bir yıllık yağış aldı.
Nanyang şehrinin Sheqi ilçesi ise pazartesi akşam 20.00 ile salı sabah 6.00 saatleri arasında 418,6 mm yağış alarak en kısa sürede en fazla yağış rekorunu kırdı.
Ulusal hava tahminlerine göre dün (16 Haziran) saat 8.00’dan itibaren Sheqi ilçesinde bulunan Dafengying kasabası, 24 saat içinde 606,7 mm yağış aldı. Bu miktar, ülke genelinde görülen en yüksek yağış miktarı oldu. Normal şartlar altında bölge, bir yılda toplam 800 mm yağış alıyor.
Sheqi ilçesi ise 24 saat içinde toplam 683,5 mm yağış aldı.
Rekor yağışlar nisan ayından beri güney eyaletleri vururken kuzeyde ise kavurucu sıcaklar tarlaları ve mahsulleri kurutuyordu. Yaz aylarında hava sıcaklıklarının artmasıyla mevsimsel yağmurlar kuzeye ilerledi ve kısa bir süre önce kuraklıkla mücadele eden bölgeleri sele teslim etti.
Eyalet yetkilileri, günün erken saatlerinden itibaren şehir için en şiddetli sel kontrol önlemlerini alarak birinci seviye taşkın kontrolü acil müdahalesini başlattı.
Orta Çin‘in Henan Eyalet, Sichuan Havzası’ndan Huanghuai bölgesine kadar aşırı yağışların etkisi altında kaldı. Nanyang, Zhoukou ve Xuchang şehirlerinin de aralarında bulunduğu birçok bölge rekor seviyede yağışlara maruz kaldı. Eyaletin güneybatısı, güneyi ve merkezinde seller yaşandı.
Henan Meteoroloji Servisi, bölge için en yüksek ikinci seviye olan turuncu alarm ilan etti. Şiddetli yağışların bugün de devam etmesi bekleniyor.
Şiddetli yağışlar, seller ve sıcak dalgaları gibi aşırı hava olayları Çin için olağan hale gelmeye başladı.
Carbon Brief analizlerine göre nisan ayından beri yaşanan şiddetli yağışlar ve seller ülkeye 1,65 milyar dolar değerinde hasar verdi, onlarca insan hayatını kaybetti.
Geçen yıl yaz aylarında Pekin, yalnızca beş gün içinde 745 mm yağış aldı. Bu da bölgenin bir aylık yağışına denk geliyor. 2021 yılında ise Henan’da bin yılda bir görülecek seviyede bir yağmur fırtınası yaşandı.
Tarihsel ortalamalara bakıldığında büyük ölçekli şiddetli yağmur fırtınaları muson mevsiminin başlangıcı olan nisan ayında ortalam üç kez meydana geliyor. Ancak bu yıl Çin’de yalnızca bir ay içinde en az sekiz bölgesel aşırı yağmur olayı yaşandı.
Briston Üniversitesi‘nden Dr. Oliver Wing, Clausius-Clapeyron ilişkisi nedeniyle ısınan dünyanın daha nemli hale geldiğini açıklıyor. Bu ilişki, hava sıcaklıklarındaki her bir derecelik artış ile havanın nem tutma kapasitesinin yüzde 7 artmasını ifade ediyor. Yani havalar ısındıkça yağışların da artması muhtemel hale geliyor.
Diğer yandan küresel ısınma birçok bölgede deniz. seviyelerinin yükselmesine neden oluyor. Bu da fırtınaların daha fazla hasara yol açabileceği anlamına geliyor.
BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli‘nin (IPCC) altıncı değerlendirme raporu, insanların sera gazı emisyonlarının neden olduğu iklim değişikliğinin okyanus sıcaklılarının artmasına neden olduğuna dikkat çekiyor. Kara bölgelerindeki yoğun yağışlar da bu sıcaklık artışı ile açıklanıyor.
Rapora göre 1,5 derecelik küresel ısınma senaryosunda Doğu ve Orta Asya‘daki yıllık yağışların 1971-2000 yıllarının ortalamalarına oranla yüzde 28 artması bekleniyor. Eğer ısınma 1,5-2 derece arasında olursa Çin’deki yağışların 1,8 kat artacağı hesaplanıyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…