[Onur Ayı Özel] Anjelik Kelavgil: Bir müsilajdan bahsedeceksek, ortada patriyarkanın bir müsilajı var

Onur ayı özel programlarımızın üçüncü bölümünde 17 Mayıs Derneği‘nden Anjelik Kelavgil ile LGBTİ+ gündemini ve Yaşlılıkta LGBTİ+ olmayı konuştuk.

LGBTİ+’ler olarak devlet destekli bir nefretle karşı karşıya olduklarını ifade eden Kelavgil, pandemi döneminde de LGBİ+’ların ciddi anlamda yoksullaştığını ve yoksunlaştığının görüldüğünü kaydetti.

‘Cis-heteropatriyarkanın karanlığını yıkabiliriz’

LGBTİ+’ların özgür, adil ve eşit bir şekilde yaşadığı dünyada herkesin özgür, adil ve eşit bir şekilde yaşayabileceğini ifade eden Anjelik Kelavgil, cis-heteropatriyarkayı heterolarla, natranslarla hep birlikte yıkabileceklerini düşündüğünü söyledi:

LGBTİ+’ların görülmeyen, duyulmayan gündeminin aslında bugün bu ülkenin tamamının gündemi haline gelmesi gerekiyor.

Bizlerin, LGBTİ+’ların özgür, adil ve eşit bir şekilde yaşayabildiği bir dünya herkesin özgür, adil ve eşit bir şekilde yaşayabileceği bir dünyadır. Biz şunu söylüyoruz, mesele aslında sadece LGBTİ+’lar değil, mesela sadece bir hayvan olarak insan değil, mesele tüm canlıların eşit, özgür ve yaşam hakkına saygı duyulacak bir dünya kurulmasını diyoruz.

Biz, bizlerin varlığıyla eşitlenmek isteyen tüm natranslarla, tüm cis gender’larla, tüm heterolarla yan yana bir şekilde cis-heteropatriyarkanın bu karanlığını birlikte yıkabileceğimizi düşünüyoruz açıkçası.”

Yaşlı LGBTİ+’larla ilgili çalışmalar

17 Mayıs Derneği’nin yaşlılık çalışmalarının Lubunya 40+ İnisiyatifi‘yle birlikte yürütüldüğünü söyleyen Kelavgil, bu alanda yapılan çalışmalarla ilgili şunları söyledi:

Yaşlılık çalışmalarını Lubunya 40+ İnisiyatifi’yle beraber yürütüyoruz. Bunu savunuculuk programı içerisinde yürütüyoruz. 17 Mayıs Derneği de zaten kendini LGBTİ+ öznelerin, LGBTİ+ topluluklarının güçlenmesi hedefiyle yola koymuş bir dernek. Sorunları görünmeyen ve sorunların hep beraber çözüleceğine inandığımız yaş alan LGBTİ+’ların sorunları yan yana gelince böyle bir çalışma alanı doğdu.

Yaşlılık çalışmaları kapsamında, birçok buluşma, toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantı ve buluşmaların sonuçları yayımlandı, çeşitli raporlar hazırlandı.

Bu raporlardan birisi yaşlı LGBTİ+’ların dünyada ve Türkiye’deki durumuydu.

Psikososyal ve hukuki destek programı

Anjelik Kelavgil, 17 Mayıs Derneği’nin psikososyal ve hukuki destek programının da faaliyet geçtiğini duyurdu ve bu programa başvurmak isteyenlerin buradan başvuru formuna ulaşabileceklerini kaydetti:

Mart 2021 tarihi itibariyle 17 Mayıs Derneği psikososyal ve hukuki destek programı faaliyete geçti.

Psikososyal ve hukuki destek programı bir uzman psikolog, bir sosyal hizmet uzmanı ve bir avukat aracılığıyla LGBTİ+’ların, LGBTİ+ olmalarından dolayı yaşadıkları tüm sorunlarda onların yanında olmaya çalışıyor.

Bu programa başvurmak isteyenler 17mayis.org sitesinden başvuru formuna ulaşabilirler.