Ayşe Bereket'in bakanın açıklamalarından sonra yürüttüğü titiz çalışma sonucunda Yeşil Gazete'de yayınlanan yazısı üzerine soru önergesi verildi
Başkan Obama 26 Mart (ABD saatiyle) geç saatlerde çevreciler tarafından “Monsanto’yu Koruma Yasa Tasarısı” olarak bilinen yasa eklentisinin içinde yer aldığı HR 933 adlı yasa tasarısını imzaladı. Monsanto Koruma Yasa Tasarısı artık kanunlaştı.
20 Mart 2013 gecesi ABD Senatosu’nda büyük bir çoğunlukla (73’e 26) kabul edilen yasa tasarısı eklentisi, ertesi sabah da Temsilciler Meclisi’nden de onay alarak Kongre’den geçip, Obama’nın imzasına sunulmuştu. Eklentisi, Yasa Tasarısı Kongre’den geçmeden hemen önce, Tarım ve Adalet Komisyonları tarafından da yeterince incelenmeden, tasarının içine sızdırıldığı için de çok eleştirilmişti.
Food Democracy’nin çok kısa zamanda topladığı ve yasa tasarısını veto etmesini isteyen 250,000 imzayı görmezden gelen Obama, kendi imzasıyla Monsanto’yu federal mahkeme kararlarına karşı dokunulmaz kıldı.
Her ne kadar sadece 6 ay yürürlükte kalacak olsa da, Monsanto’yu Koruma Yasası özel şirketlerin Kongre’yi kendi taraflarına çekebildikleri takdirde, tüketici haklarının korunmasının önüne geçebildiğini gösteriyor ve tehlikeli bir emsal teşkil ediyor. Yeni ve test edilmemiş GDO’lu tohumların ekimi için engelleri kaldırarak, önlerini açıyor.
Şu anda ABD’de 13 yeni GDO’lu tohum ABD Tarım Bakanlığı’nın onayını bekliyor. AquaBounty’nin GD Somonu ise Nisan ayında her an ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanabilir. Monsanto’yu koruyan bu yasa ABD’yi bir tür GDO’lu ürün deneme alanı haline getiriyor.
Yasanın imzalanması medyada henüz hak ettiği yankıyı bulmadı zira ABD gündeminde bugünlerde Anasaya Mahkeme’sinde görüşülen ve homoseksüel evlilik karşıtı California Proposition 8 var. Ancak Obama’nın tasarıyı yasalaştırdığı gün ve ertesi gün, Reuters dahil birçok haber kaynağı Monsanto ve Dupont’un yıllardır sürdürdükleri patent ve anti-trust davalarından vazgeçip, işbirliği yapmak üzere anlaştıkları haberini yayınladı. Hem Monsanto Koruma Yasası haberinin önüne geçmesi, hem de zamanlaması açısından oldukça manidar.
2012’de 13.5 milyar dolarlık satış yapan Monsanto, GDO’lu tohum üretim teknolojisinin pazar lideri ve dünyanın en büyük tohum şirketi. Hem tohum satışlarından hem de diğer şirketlerle GDO’lu tohum lisans anlaşmalarından kazanç sağlayan Monsanto’nun açıklamasına göre, Dupont’la yaptıkları bu anlaşmanın kendilerine en az 1.75 milyar dolar getirisi olacak. Dupont, Monsanto’nun teknolojisini geniş müşteri ağına sunarken, Monsanto’nun ürünlerini bu yıl içinde sahada test etmeye başlayabilecek. Obama’nın imzalayarak yasalaştırdığı bu kanun da, en azından önümüzdeki 6 aylık sürede, her şeyi daha da kolaylaştıracak.
Dün Beyaz Saray’ın önünde protesto yapan Food Democracy, GDO’lu ürünlerin etiketlenmesi için yeni bir imza kampanyası başlattı. Biz de Amerika’daki bu tüyler ürpertici gelişmeleri izlerken, Greenpeace Akdeniz’in devam edenEtiketsizse Yemezler: GDO’lu yemle beslenen hayvan ürünleri etiketlensinkampanyasının önemini hatırlayalım. Kendi payımıza düşeni yapalım, Tarım Bakanı Mehdi Eker’e verdiği “etiketleme” sözünü hatırlatalım ve hesap soralım.
Kaynaklar:
Bu yazı ilk olarak yesilist.com/ da yayınlanmıştır
Ayşe Bereket
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…