Nükleer enerjiye karşı bilimsel ve politik manada ortaya çıkan bilgi birikimini bir araya getirme amacı taşıyan internet sitesi, www.nukleersiz.org sitesinin açılışı Cumartesi günü Yeşil Ev’de gerçekleşti.
Nükleer enerjinin yarattığı risklere ve diğer sorunlara ilişkin haberler, raporlar, hızlı bilgi bölümü ve ansiklopedi gibi kategorilerin bulunduğu sitede, nükleer karşıtı hareketin tarihinden sayfalarla oluşturulan bir de arşiv bulunuyor.
Başlangıcı 1970’lere kadar uzanan nükleer enerji karşıtı hareketin yarattığı oldukça önemli bir birikimi olduğunu söyleyen proje koordinatörlerinden Dr. Ümit Şahin, internette bu bilgilere erişebilmek için derli toplu bir sitenin eksikliği çekildiğini, bu sitenin de bu ihtiyaçtan ötürü ortaya çıktığını söyledi.
Projenin bir diğer koordinatörü Korol Diker ise, sitenin bilimsel ama sıkıcı olmayan bir yapıda olmasını istediklerini, ayrıca sadece teknik bilgilerin değil, dünya genelinden deneyimlerin de aktarılabileceği bir site yapmaya çalıştıklarını anlattı.
Sitede, Neden nükleersiz?, Dosyalar ve Hızlı bilgiler başlıkları altında, nükleer enerjiden ötürü ortaya çıkan kazalara, silahlara ve 5 dakikada okunabilecek kısa bilgilere kadar birçok konuya yer veriliyor. Haberler, duyurular ve katılıma açık bir şekilde zenginleştirilmesi hedeflenen bir arşiv ve ansiklopedisi çalışmasıyla beraber site sürekli güncelliği koruyor.
Neden nükleersiz?
Dünyanın başına gelen son büyük nükleer kazanın gerçekleştiği Fukushima’yı ziyaretindeki deneyimlerini anlatan Claussen, 4 milyon kişinin etkilendiği ve halen etkilenmeye devam eden kazanın hakkında yeterince detaylı ve anlaşılabilir bilgiye erişebilmenin zorluğunun altını çizdi.
Fukushima Daiichi’de meydana gelen nükleer santral kazası ile beraber ‘düşük oranda radyasyon’ gibi yeni kavramların gündelik dile girmeye başladığını söyleyen Claussen, nükleer enerjiye hakkındaki bilgilere erişmenin hayati bir önem taşıdığını söyledi. Claussen, Fukushima’da yaşanan kaza ile tekrar gündeme gelen bu bilgi eksikliği durumunun, Çernobil Nükleer Enerji Santrali kazası sırasında yaşananlarla da benzer olduğuna anlattı.
Halk sağlığı uzmanı Dr. Umur Gürsoy da, Çernobil Nükleer Santral’in meydana gelen kaza sonrasında, kazanın Türkiye’deki etkileri konusunda elde bulunan envanterin oldukça yetersiz olduğuna ve dünyadaki en yeni kirlilik türü olan radyoaktif kirlenme konusundaki yasal boşluklara dikkatleri çekti.
Nükleer enerji ile ilgili hem güncel durum ve raporları, hem de geçmişten gelen bilgi birikimini bir araya getirmek için Yeşil Düşünce Derneği tarafından hazırlana www.nukleersiz.org, Uluslararası Nükleer Savaşa Karşı Hekimler Birliği (IPPNW) ve Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği tarafından destekleniyor.
(Yesil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…