Fukuşima nükleer santral faciasının meydana geldiği gün olan 11 Mart, aynı 30 yıl önce meydana gelen Çernobil nükleer santrali felaketinin meydana geldiği 26 Nisan günü gibi silinmeyecek şekilde hafızalara kazındı. Aralarında 25 yıl olsa da her iki kaza da sonuçları itibariyle on yıllarca sürecek anma etkinliklerini hak ediyor. Hatta bu kazaların meydana geldiği dönemler yakın olduğu için pek çok ülkede nükleer santrallerin tehlikelerine işaret eden etkinliklerin bu yıl olduğu gibi birleştirilerek iki aya yayıldığı görülüyor. Etkinlikler sadece yurt içinden katılımlarla sınırlı kalmayıp uluslararası düzeyde de gerçekleştiriliyor.
Fukuşima’nın 5. yıl dönümü anması çerçevesinde 22-26Mart arasında Japonya’da farklı ülkelerdeki nükleer karşıtı hareketlerin temsilcilerinin iştirakıyla No Nukes Asia Forum (Nükleersiz Asya Forumu) toplandı. Misyonu nükleer santral kurma planlarına ilişkin olarak Asya ülkelerinden temsilcileri bir araya getirmek suretiyle bilgi ve deneyim paylaşımı sağlarken ortak yol haritası ve strateji de geliştirmek olan etkinliğe bu sene Hindistan, Güney Kore, Filipinler, Tayvan ile birlikte Türkiye de davet edildi.
Türkiye’den Nükleer Karşıtı Platform adına Sinop Antinükleer Platform koordinatörlerinden Metin Gürbüz ile Istanbul Nükleer Karşıtı Platform bileşeni Nükleersiz.org proje koordinatörü aynı zamanda gazetemizin iklim enerji editörlerinden Pınar Demircan katıldı. Etkinlikler çerçevesinde Fukuşima nükleer felaket bölgesine bir saha turu ile halk insiyatifiyle kurulan radyoaktivite ölçüm merkezlerine ziyaretler yapıldı.
No Nukes Asya Forum, merkezi Japonya’da olup her yıl farklı ülkelerden üyelerinin ev sahipliğinde organizasyon yapıyor. Nükleer karşıtı platform Türkiye’den temsilciler ilk kez iki yıl önce Tayvan’da gerçekleştirilen bir nükleer karşıtı kongreye katılmıştı.
No Nukes Asya Forum, 26 Mart günü itibariyle etkinliklerini Dünya Sosyal Forumu’nun Fukuşima anma haftası için Tokyo’da Fukuşima temalı etkinlikleriyle birleştirdi . Aynı Fukuşima etkinlik süreci içerisinde Tokyo merkezindeki Yoyogi Parkı’nda düzenlenen mitinge katılarak Japonya’nın nükleer santral teknolojisini ihraç etmeyi planladığı ülkelerin temsicilerine söz verildi . Bu vesileyle Nükleer Karşıtı Platform temsilcileri de nükleer santrallerle Japon hükümeti tarafından Sinop’a nükleer santral kurulması hakkındaki görüşlerini birer konuşmayla aktardı. 35 bin kişinin katıldığı açıklanan nükleer karşıtı miting Nükleer Karşıtı Platform temsilcilerinin de ” Sinop Nükleer santral istemiyor” pankartıyla katıldığı büyük yürüyüşle sona erdi.
(Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…