Japonya’da yayınlanan Tokyo Shinbun Gazetesi, Fukuşima’nın 5. yıl anması etkinliklerine katılmak üzere Nükleer Karşıtı Platform adına Türkiye’den Japonya’ya giden Sinop Nükleer Karşıtı Platform koordinatörlerinden Metin Gürbüz ve İstanbul Nükleer Karşıtı Platform bileşeni Nükleersiz.org Proje koordinatörü – Gazetemiz İklim ve Enerji editörü Pınar Demircan ile Türkiye’deki nükleer santral projelerine ilişkin bir röportaj gerçekleştirdi.
Röportajı, Japonca aslından Pınar Demircan’ın çevirisi ile paylaşıyoruz.
***
“Japonya ile nükleer anlaşmaya imza atan Türkiye’den gelen konuklar da antinükleer forumda konuştu. Japonya’da çıkan nükleer haberleri Türkçe’ye tercüme ederek yorumlayan, internet üzerinde paylaşımlarda bulunan Istanbul Antinükleer Platform’dan Nükleersiz projesinin temsilcisi Pınar Demircan, Fukuşima kazasından sonra Japonya’da nükleer santrallerin devreden çıkarılmasına bağlı olarak bu şirketlerin arayışlarını yurtdışına yönelttiğini, nükleer santral teknolojisini ihraç etmek suretiyle iktisadi fayda sağlamaya çalıştığını söyledi.
Türkiye’ye nükleer santral ihraç edilmesi için bir konsorsiyum oluşturan Japon Mitsubishi ve Fransız Areva şirketleri, Türkiye’nin kuzeyinde Karadeniz bölgesindeki Sinop şehrine 4 reaktörlü bir nükleer santral kurma hazırlığında ve Karadeniz’de araştırmalar yapıyor.
En son geçen yıl 30 binden fazla insan Çernobil’in yıldönümü anmasında Sinop’ta bir araya gelerek yeni nükleer santral planına karşı olduklarını haykırdı. Fukuşima kazasının ardından gençlerin protestolara katılımı artmış. Türkiye de Japonya gibi deprem ülkesi. Gürbüz, Fukuşima’daki tsunami felaketini televizyonda görünce felaketin kendi şehrinde olduğu hissine kapılmış.
Fukuşima kazasının sebep ve etkileri çözümlenerek ortaya konamamışken Japonya’nın nükleer santral teknolojisini ihraç etme girişimini ziyadesiyle haksız buluyoruz diyen Demircan ise öğrenim hayatına Japonya’da devam etmiş, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının etkileriyle de ilgileniyor. Japonya ile Türkiye arasında imzalanan nükleer anlaşmanın ardından nükleer santral özelindeki araştırmalarına ağırlık vermiş.
Demircan uluslararası anlaşmalarla gerçekleştirilmeye çalışılan nükleer projelerin karşısındaki yerel hareketlerin uluslararası dayanışmalarla başarıya ulaşabileceğini de ifade ediyor.”
Röportajın Japonca aslına buradan erişim mümkün: Tokyo-Gazetesinde Nükleer Karşıtı Platform röportajı
Japoncadan çeviren: Pınar Demircan
(Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…