Koronavirüs Salgını

Nükleer gemilerde Covid-19 paniği

Covid-19 paniği sadece karadakileri değil denizdekileri de etkiliyor. ABD’ye ve Rusya’ya bağlı nükleer gemilerden gelen haberler, dışarıdan gelen bir kişinin yol açtığı virüs nedeniyle iki ülkeye bağlı geminin mürettebatının enfekte olduğu yönünde.
Guam limanında bulunan ABD donanmasına ait, Theodore Roosevelt isimli nükleer uçak gemisinde dört bin kişilik mürettebatın içinde 100’den fazla denizcinin Covid-19 ile enfekte olduğu geminin kaptanı tarafından Pentagon’a yazılan bir mektupla bildirildi. Mektupta geminin tahliyesini istedi.
Geminin kaptanı Brett Crozier, Pentagon yetkililerine gönderdiği dört sayfalık mektupta durumu şöyle anlattı: “Savaşta değiliz. Denizcilerin ölmesi gerekmiyor. Şimdi harekete geçmezsek, en güvenilir değerlerimizi, denizcilerimizi uygun bir şekilde koruyamayacağız.”
Mektupta, geminin fiziki şartları gereği, mürettebatdın karantina ve sosyal mesafe kurallarını uygulanmasının imkansız olduğunu ve belirti veren kişi sayısının hızla arttığı belirtildi ve mürettebat için Guam limanında karantina odaları oluşturularak, personelinin tamamının tahliye edilmesi talep edildi.

Donanma Başkan Vekili Thomas Modly, geçen salı CNN’de katıldığı televizyon programında, Pentagon olarak mektubu aldıklarını ve 24 saattir durumun farkında olduklarını söyledi: “Asıl mesele Guam’da halihazırda yeterince yatak olmayışı, bize bir otel ya da seyyar konaklama imkanı sağlamalarını hükümetle görüşmemiz gerekiyor. Ancak gemideki yetkiliyle aynı görüşteyiz ve bunu son derce yöntemine uygun biçimde yapıyoruz, çünkü bu bir kruvaziyer gemisi değil. Yani üzerinde silahlar var,  uçaklar var. Böyle bir alanda çıkacak olası yangına karşı da hazırlıklı olmalıyız.”

Gemi dört hafta önce Guam limanına demirlemişti.

Rusya’da da mürettebat enfekte

Öte yandan benzer bir durum, küçük çaplı olarak Rusya‘ya ait Oscar-II sınıfı nükleer denizaltı Oryol‘da (K-266) da yaşandı.

Covid-19 ile enfekte olmuş bir kişinin, 110 kişilik mürettebatı olan ve Murmnask‘taki Kola Yarımadası‘nda bulunan denizaltı karaya çıktığı sırada ziyaret etmesi neticesinde virüs mürettebata bulaştı. Oryol’un yanında bulunan denizaltının ve tersane çalışanlarının da karantinaya alındığı belirtildi. 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi