Medya-İnternet

Nisan 2020 Basın Özgürlüğü Raporu: İnfaz düzenlemesinde en az 54 gazeteci kapsam dışında

Yazar:
Yeşil Gazete

Medya özgürlüğü araştırmaları yapan sivil toplum kuruluşu Press in Arrest,  Nisan ayında Türkiye’deki basın özgürlüğü ve yargılanan gazeteciler başlığında öne çıkan gündemleri derlediği Nisan 2020 Basın Özgürlüğü Raporu’nu yayınladı.

Rapora göre Nisan ayı boyunca görülen 17 davada 23 gazeteci en az 171 yıl 11 aydan, 408 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis istemiyle yargılandı. Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında duruşmaların pek çoğu görülmeden ertelendi.

İnfaz paketinde gazetecilerin çoğu kapsam dışı

Yayınlanan raporda yürürlüğe giren infaz düzenlemesinden de bahsedildi. Düzenlemede 100’e yakın gazetecinin en az 54’ünün kapsam dışında bırakıldığı belirtildi.

Yapılan açıklamada cezaevlerinde görülen koronavirüs vakalarına değinilerek “Hem Covid19 salgını hem de infaz yasası düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle, hapisteki gazeteciler, avukatları aracılığıyla, tahliye taleplerini yineliyor” denildi.

Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik davalar

Raporda gazetecileri hedef alan önemli olaylara da değinildi. Cumhuriyet Gazetesi muhabirlerinden Hazal Ocak, Alican Uludağ ve Olcay Büyüktaş Akça hakkında iki ayrı dava açıldığının hatırlatıldığı raporda gazeteciler Olcay Büyükbaş Akça, İpek Özbey, Hazal Ocak ve Vedat Arık’ın başka bir soruşturma kapsamında da ifade verdiği belirtildi.

MİT haberi gerekçesiyle tutuklanan gazeteciler

MİT mensubunun cenaze töreni haberleri gerekçesiyle tutuklanan gazetecilerin hatırlatıldığı raporda “6’sı tutuklu 7 gazeteci ve 1 belediye çalışanı hakkında iddianame hazırlandığı, Sabah Gazetesi’nin haberiyle duyuruldu. Ancak, savcılık tarafından tamamlanıp mahkemeye gönderildiği haberlerle duyurulan iddianamenin, mahkeme tarafından kabul edildiği, yargılama için duruşma tarihi belirlendiği gibi bilgiler henüz paylaşılmadı” denildi.

Nisan ayı gelişmeleri

Basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü kapsamında Nisan ayında meydana gelen ihlaller şu şekilde sıralandı:

  • En az 12 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı ve suç duyurusunda bulunuldu:
  • 2 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteci tutuklandı.
  • 17 davada 23 gazeteci, en az 171 yıl 11 aydan, 408 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis istemiyle yargılandı.
  • 6 gazeteci hakkında dava açıldı.

Raporda son olarak “Haberler ‘terör’ ile ilişkilendirildi. Muhabirler ‘terör suçlaması’ karşısında ifade vermeye, savunma yapmaya zorlandı. Gazeteciler, iddianamesi olmadan hapiste tutularak peşinen cezalandırıldı. Mahkemelerce kabul edilmeyen iddianamelerin haberleştirilmesiyle de peşinen ‘suçlu’ ilan edildi. Yürütme ve siyasi iktidar baskısı gazetecilerle birlikte, bağımız yargı ve hakimlerin iradesi üzerinde de etkili olmaya devam etti” değerlendirmesinde bulunuldu.

 

 

 

 

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024