Andreas Froese/ECOTEC
Amanda Froelich tarafından True Activist‘te yayınlanan yazıyı Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Mehmet Ender‘in çevirisiyle sunuyoruz.
***
Bu rengarenk evler kurşun, ateş ve depreme karşı dayanıklılar. Konforlu bir oda sıcaklığı da sunan evler karbon salımı yapmıyorlar ve enerjilerini güneş ve çöpten kazanılan metan gazıyla sağlıyorlar.
Plastik heryerde. Doğrusu, çevremiz o kadar plastiğe boğulmuş durumda ki, araştırmalar 2050 yılına kadar gezegendeki tüm kuşların %99’unun bağırsaklarında plastiğe rastlanacağını öngörüyor.
İnsanları yalnızca daha az plastik kullanmaya ikna etmek yeterli değil. Plastiğin kullanılma amacı değiştirilmeli ve yeni kullanım alanlarıyla atık sahalarından uzaklaştırılmalı. Bilgilendirici veri grafiklerine, duygusal istatistikler ve geri dönüşüm programlarına rağmen, birçok ülke, özellikle Amerika Birleşik Devletleri, plastikleri özensizce atık sahalarına göndermeye devam ediyor.
Bu talihsiz gerçeklik, birçoklarını yaratıcılıklarını toplumun atık yan ürünleri üzerinde gösterme konusunda teşvik ediyor. Bazıları plastik atıkları harika heykellere dönüştürmek ve konuyla ilgili farkındalığı arttırmak için kullanırken bazıları da kullanım amacını tamamen değiştirerek çevre dostu evler inşa etmek için kullanıyor.
Phys.org’un bildirdiğine göre Nijerya’daki barınma sorunu o kadar kötü bir hal aldı ki, bu sıkıntının giderilmesi için 16 milyon daireye ihtiyaç var. Geleneksel evlerin yapımının maliyeti çok yüksek olduğu için yerel halk, iki sivil toplum örgütünün önerdiği plastik şişeden ev fikrini benimsemiş durumda.
Bu çözüm yalnızca ev yapma maliyetini düşürmüyor, ayrıca çevreye de faydalı.
Kaduna merkezli sivil toplum örgütü “Yenilenebilir Enerjiler Derneği” ve Londra merkezli “Africa Community Trust” örgütü tarafından oluşturulan proje hem evsizlik sorununa hem de çevreye yardımcı olma noktasında iki çözüm birden sunuyor. Atık sahalarında daha az plastik atık bulunmasını sağlamanın yanı sıra, evler sıfır karbon emisyonu üretecek şekilde tasarlanıyor.
Ek olarak ev, enerjisini tümüyle güneş panelleri ve insan ve hayvan atıklarının geri dönüşümüyle kazanılan metan gazı ile sağlıyor.
Şişelerden iki odalı bir ev yapmak için, işçiler plastik şişeleri önce kumla dolduruyor ve şişeleri bir arada tutmak için çamur ve çimento kullanıyorlar. Bu külden yapılma bloklardan daha sağlam bir duvar oluşturuyor.
Hepsi bu değil: Bu rengarenk evler kurşun ve ateş geçirmez olduğu gibi depremlere karşı da dayanıklı. Ayrıca tüm sene boyunca komforlu bir oda sıcaklığı sağlıyor.
Bu yapılar kum dolu şişelerin ağırlığı nedeniyle en fazla üç kata kadar çıkabiliyor ve tabi ki kullanılan şişelerin muhteşem çeşitliliği sayesinde her bir ev eşsiz ve aydınlık bir görünüm kazanıyor.
İki odalı bir evin tamamlanması için 14.000 şişe gerekiyor. Nijerya günde 3 milyon şişeyi çöpe atıyor. Açıkça görünüyor ki her bir bireyin bu evlerden yapabilmesi için yeniden değerlendirilebilecek pek çok şişe bulunuyor.
En azından Nijerya günde 130 milyon şişeyi çöpe atan Amerika Birleşik Devletleri kadar savurgan değil. ABD’de çöpe atılan toplamda yıllık 47 milyar şişenin yaklaşık %80’i atık sahalarına gidiyor.
Off Grid World’ün aktardığına göre, eğer ABD bu şişeleri Nijerya gibi yerlerde ev yapmak için kullansaydı, günde 9.257 ev yapılabilirdi. Bu da yıllık yaklaşık 3,4 milyon eve tekabül ediyor. Sokaklarda yaşayan 3,5 milyon kişi göz önüne alındığında, bu çözüm evsizlik sorununa bir çare olabilir mi?
Haberin İngilizce Orijinali
Haber: Amanda Froelich
Yeşil Gazete için çeviren: Mehmet Ender
(Yeşil Gazete, True Activist)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…