Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, merakla beklenen basın toplantısında Dünya’ya benzeyen ve üzerinde yaşam bulunabilecek 7 yeni gezegen keşfettiklerini açıkladı.
Güneş Sistemi dışındaki yıldız sistemlerinde bulunan ama çapları ve kütleleri bakımından Dünya’ya benzeyen bu gezegenlerin dünya dışındaki gezegenlerde yaşamı destekleyebilecek yapıda oldukları düşünülüyor.
Kayalık olan ve üzerlerinde su bulunabileceği belirtilen gezegenler Aquarius (Kova) takım yıldızında, Dünya’dan 40 ışık yılı (378 trilyon kilometre) uzaklıktaki düşük kütleli ve soğuk bir yıldız olan TRAPPIST-1 adlı yıldızın yörüngesinde dönüyor. Gezegenlerden üçünün yörüngesi yıldıza yaşamı destekleyebilecek uzaklıkta bulunuyor.
Gezegenler, NASA’nın Spitzer Uzay Teleskobu ve dünyada bulunan gözlem evleri kullanılarak tespit edildi.
Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nden Prof. Dr. Levent Kurnaz bu keşfi Yeşil Gazete için yorumladı.
“Esasında bu çok önemli bir buluş değil” diyen Levent Kurnaz bu gezegenlerin etrafında döndüğü M sınıfı yıldızın çok soğuk ve küçük bir yıldız olduğunu, bu yıldızların etrafında dönen gezegenler olabileceğinin bilindiğini ve daha önce de böyle gezegenler bulunduğunu söylüyor.
Ancak Levent Kurnaz’a göre bu seferki durumun farkı, aynı anda bir veya iki değil tam yedi gezegenin birden bulunmuş olması ve bu yedi gezegenden de üçünün suyun sıvı olabileceği bir yüzey sıcaklığına sahip olması.
1- Bu nispeten soğuk olan yıldızlar çok yaşlı olabildikleri için çevrelerindeki gezegenlerde hayatın gelişebilme imkanı da en azından zaman açısından mümkün. Yani hayatın gelişebilmesi için yeterli zaman var.
2. Eğer bir gün biz buradan kalkıp o sisteme gidecek olursak, gezegenlerin birinde yaşayamayacak olsak diğerinde yaşarız diye bir düşünce doğuyor.
Ama tüm bunların ötesinde, bu yedi gezegen de yıldızlarına çok yakın dönüyorlar. Bu kadar yakın dönmeleri bir yüzlerinin devamlı yıldıza dönük olması anlamına gelebilir. Bu da dönük yüzün çok sıcak, arka yüzün de çok soğuk olması sonucunu getirebilir, tıpkı Merkür’de olduğu gibi. Bu da buluşun can sıkıcı tarafı.”
(Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…