Normalde her yaz buzulların yaklaşık yarısı eriyor, ancak bu yıl erime %97’ye çıktı. Araştırmacılar bu eriğmenin çok sıradışı olduğunu, başlangıçta bir ölçüm hatası olduğunu sandıklarını belirtiyorlar.
NASA Goddard Enstitüsü’nden Lora Koenig, bu tür bir erimenin Grönland’da her 150 yılda bir meydana geldiğinin sanıldığını ve en son 1889 yılında kaydedildiğini belirtiyor. Koening bu erimenin devam etmesinin kaygı verici olacağını belirtiyor.
Erime ilk kez bu kadar büyük bir alanda meydana geldi. Son 30 yılda uydular tarafından tespit edilen en büyük erime oranı ise yüzde 55’ti. Geçen hafta Grönland’ın kuzeyindeki Petermann Buzulu’ndan yaklaşık 120 kilometrekare büyüklüğünde bir buz parçası kopmuştu.
Bilim insanları, Grönland’daki buz tabakalarının küresel ısınmaya bağlı olarak anormal hızla eriyip inceldiği konusunda daha önce birçok kez uyarıda bulunmuştu.
Yeşil Gazete
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…