Kategoriler: Hafta SonuManşet

Musluk suyu dert, şişelenmiş su derman mı? – Cansu Birgen

Yazar:
Konuk Yazar

SU HAKKI! Temiz ve güvenilir, ucuz hatta bedava su, en doğal haktır! Doğada bol bulunan ve canlılık için elzem olan bir maddenin dağıtım ve kullanımı, nasıl böyle karmaşık bir hale geldi? Su, ne zaman doyasıya içebildiğimiz bir canlılık kaynağı olmaktan çıkıp son derece yüksek fiyata satılan, çevreye ve sağlığımıza yüksek tehdit oluşturan plastik şişelere hapsedildi? Ve biz, ne zamandan beri normal karşılıyoruz bunu?

Su şirketlerinin çok başarılı reklam kampanyaları yüzünden, zaten içme kalitesinde olması gereken musluk suyuna zehir, şişelediğimize şifa gözüyle bakıyoruz! Plastik şişelerdeki suların sağlıksız ve kalitesizliğine yönelik haberlere, plastik su şişeleri kaynaklı sağlık ve çevre problemlerinin basında sürekli işlenmesine rağmen daha sık ve düzenli denetlenen musluk suyu, içmek için tercih edilmiyor. Şişelenmiş su için artan talep, kamu malı olması gereken su kaynaklarının üzerinde, kar odaklı çalışan büyük şirketlerin daha çok söz sahibi olmasına, dolayısıyla da kaynakların adaletsiz kullanımına neden oluyor.

Bu konuda bir şeyler yapma ihtiyacının ortaya çıkardığı bir proje ‘Back to the Tap Water’ (musluk suyuna geri dönüş)! En önemli sorun, bilinçli ve sistematik bir biçimde yaratılan musluk suyu paranoyası olduğundan, öncelikle bu algının kırılması gerekiyor. Bu değişiklik için gerekli eğitim ve yeniden bilinçlendirme kampanyası okul çağındaki çocukları (7-14 yaş) hedef alıyor. Okullarda kantinlere ve yemekhanelere, düzenli analizleri yapılan güvenilir içme suyu muslukları yerleştirilecek ve tüketim, eğitimlerle desteklenecek. Bu şekilde, çocukların daha sağlıklı, ucuz ve sık su içmeleri sağlanacak. Çünkü, çocuklar, günün büyük bir bölümünü okulda geçiriyorlar ve şişe suyu tüketiminin bedeli, öğrenci harçlıkları için yüksek bir miktarı oluşturuyor. Bu durum, plastik şişelerin sebep olduğu sağlık ve çevre sorunlarının yanı sıra onların sağlıklı gelişimleri için çok gerekli olan suyu daha az tüketmelerine ve maddi sıkınıtlar yaşamalarına sebep oluyor.

Yurt dışındaki benzer uygulamalardan esinlenen ‘Back to the Tap Water’ projesi, içme suyu yoluyla daha adil, sürdürülebilir ve temiz bir dünyada yaşayan, daha sağlıklı nesiller yetişmesini amaçlıyor. Bu projeye katkıda bulunmak için aşağıdaki linkte açılan sayfanın sağında yer alan ‘Vote now!’ (şimdi oy ver) butonuna tıklamanız yeterli!

‘Back to the Tap Water’ projesini desteklemek için:

https://www.youth-competition.org/groups/entrepreneurship-competition-2013/contests/2/356

 

 

Cansu Birgen

Paylaş
Yazar:
Konuk Yazar

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024