Kategoriler: ManşetTürkiye

Muhalefet partilerinden tepkiler: Saldırılara karşı HDP’nin yanındayız

Halkların Demokrasi Partisi‘nin (HDP) İzmir’de bulunan parti binasına yapılan ve parti çalışanı Deniz Poyraz‘ın ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırıya karşı partilerden gelen tepkiler büyüyor.

Yeşiller Partisi tarafından yapılan paylaşımda “Demokratik siyaseti nefretle hedef gösterenler; siyasi çıkar uğruna yaşamı hiçe sayıp her şeyi mübah görenler bugün yarattıkları karanlık ortamla bir insanın ölümüne sebep oldu. Saldırılara karşı HDP’nin yanındayız” ifadeleri kullanıldı.

‘Şiddetten beslenen bu kültür son bulmalı’

Parti Eş Sözcüsü Emine Özkan da “Çok çok üzgün ve öfkeliyim. Siyasi kutuplaştırmanın, hedef göstermenin bugüne de yarına da bir faydası yok! Aksine bir yaşamın katline sebep oldu. Türkiye bu karanlıktan çıkmalı. Şiddetten beslenen bu kültür son bulmalı” diyerek saldırıyı eleştirdi.

‘Bu senaryoyu daha önce yaşadık’

“HDP İzmir il binasına yapılan saldırıyı lanetliyorum” ifadelerini kullanan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Hayatını kaybeden Deniz Poyraz’a Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Bu senaryoyu daha önce yaşadık, bu kez halkımız yutmaz. Uyarıyorum, kimse bu provokasyonlardan medet ummasın! Bakalım bu olaylar ileride hangi videonun konusu olacak. Göreceğiz hep birlikte. HDP camiasına  geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu “Yaşamını kaybeden gencimize Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Saldırıyı kınıyorum. Bu ülke çatışmadan, nefretten, kutuplaşmadan, bölünmeden medet umanlara izin vermez, vermeyecek” ifadelerini kullandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, “Saldırıyı kınıyor, hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum. İzmir’imiz huzur kentidir. Bu huzura zarar verecek her türlü girişimin karşısındayız” dedi.

‘Sorumlu sizsiniz’

Türkiye İşçi Partisi (TİP) tarafından yapılan açıklamada ise” HDP İzmir İl Binası’na yapılan saldırıyı kınıyor, saldırıda yaşamını yitiren Deniz Poyraz’ın yakınlarına ve HDP’li dostlarımıza baş sağlığı diliyoruz. İktidarın kirli eylemlerine teslim olmayacağız. HDP’nin yanındayız. Omuz omuza mücadelemizi sürdüreceğiz” denildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu‘ya “Sen tam olarak ne iş yapıyorsun?” diye soran TİP’li Barış Atay ise  “Bugün, polisin güya nöbet tuttuğu HDP binasına rahatça giren bir saldırgan Deniz Poyraz’ı öldürdü. Sen ve benzerlerinin meclis kürsüsünden ya da mikrofon bulduğu her ortamdan HDP’yi hedef göstermenizin sonucu bu! Sorumlu sizsiniz!” tepkisini gösterdi.

DEVA Partisi lideri Ali Babacan “HDP İzmir İl Binasına düzenlenen saldırıyı şiddetle kınıyorum. Saldırıda katledilen Deniz Poyraz’a Allah’tan rahmet, ailesine baş sağlığı diliyorum. Mevcut siyasal şiddet iklimini önlemek, siyasi partilerin ve siyasetçilerin güvenliğini sağlamak hükûmetin sorumluluğundadır” dedi.

‘HDP ile dayanışmaya çağırıyoruz’

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri Ayşe Erdem ve İbrahim Akın ise yaptığı yazılı açıklamada “Bu saldırı sadece HDP’ye değil tüm demokrasi, barış, ve özgürlük isteyenlere” dedi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Saldırıda hayatını kaybeden yoldaşımız Deniz Poyraz’ın yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz. Bu saldırıyı gerçekleştirenlerin, azmettiricilerinin bir an önce adalet önünde hesap vermesini talep ediyoruz. Bu talebin geçekleştirilmesi için üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getireceğiz. Tüm demokrasi, barış, özgürlük, emek ve ekoloji mücadelesi yürüten inisiyatifleri ve bireyleri HDP ile dayanışmaya çağırıyoruz.”

Sessiz kalan partiler

Gelecek Partisi ve İYİ Parti‘nin hesaplarından veya genel başkanlar Ahmet Davutoğlu ve Meral Akşener‘den ise herhangi bir açıklama gelmedi.

Cumhur İttifakı’ndaki ortaklar AKP ve MHP’den de benzer şekilde bir açıklama yapılmadı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da konuya dair bir paylaşım yapmadı.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete