Dünya

‘Milenyum kuşağı’ demokrasiden memnun değil

Yazar:
Haber Merkezi

İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nin yaptığı kapsamlı bir araştırmada, dünya genelindeki demokrasilerde yaşayan milenyum kuşağının, yönetim sistemlerinden geçmişteki tüm kuşaklardan daha çok memnuniyetsiz olduğu sonucuna varıldı. Araştırmada, Milenyum kuşağının, diğer nesillere kıyasla daha fazla ‘hayal kırıklığına uğradığı’ aktarıldı. 

The Times gazetesinde yayımlanan araştırma, ‘milenyum kuşağı’ diye tarif edilen ve 1981-1996 yılları arası doğumlu, şu anda 20’li ve 30’lı yaşlarını süren yaklaşık beş milyon kişiyle yapıldı. Çalışmaya göre milenyum kuşağı, demokratik kurumlara, anne ve babalarıyla, büyükanne ve babalarının aynı yaştayken duyduğundan daha az güven duyuyor. Demokrasiye güvendeki çöküşün, özellikle İngiltere, ABD ve Avustralya‘daki ‘Anglo-Sakson Demokrasileri’nde görüldüğü ancak aynı yönde eğilimlerin Latin Amerika, Sahra Altı Afrika ülkeleri ve Güney Avrupa‘da da söz konusu olduğu” belirtiliyor.

Çalışmanın Başyazarı, Cambridge Üniversitesi Demokrasinin Geleceği Vakfı’ndan Roberto Foa, “Bu, küresel düzeyde 20’li ve 30’lu yaşlardakilerin, çoğunlukla demokrasiden memnun olmayan, bilinen ilk kuşak” dedi. 

Gelir eşitsizliği ana neden

Araştırmanın sonuç raporunda  bu durumun ana nedeninin gelir eşitsizliği olduğu belirtildi. Milenyum kuşağı, ABD nüfusunun yaklaşık dörtte birini oluştururken, servetin yalnızca yüzde üçünü elinde tutuyor. 1946 ile 1964 yılları arasında doğan ‘Baby Boomers’ olarak adlandırılan nesil ise aynı yaşta servetin yüzde 21’ine sahipti.  

Çalışmada yer verilen 2,3 milyar kişinin yaşadığı ülkelerde 1,6 milyon kişi ya da her 10 kişiden yedisi bir kuşaktan diğerine, demokratik kurumlardan tatminin azaldığı ülkelerde yaşıyor. Dr. Fao, bunun seçmenlerin otokratik alternatifleri desteklediği anlamına gelmediğini, sistemlerinin kendi işlerine yaramamasından öfkeli olduklarını belirtti. Rapora göre, büyüyen eşitsizlik nedeniyle genç İngilizler’de de demokrasiye destek azalıyor.

1973’te 30 yaşındaki İngilizlerin yüzde 54’ü demokrasiyi tatmin edici buluyordu. İkinci Dünya Savaşı sonrası doğan kuşak ise 10 yıl sonra 30’lu yaşlarına girdiğinde oran yüzde 57 oldu. 1965 ve 1980 arasında doğan X kuşağında bu oran yüzde 62’ye ulaşırken, milenyum kuşağında yüzde 48’e geriledi.

 

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024