Mersin’de Tarsus Nehri üzerine kurulması planlanan hidroelektrik santrali (HES) projesini iptal eden yerel mahkeme kararları Danıştay tarafından temyiz yolu kapalı olmak üzere bozulunca, projeden etkilenecek Boğazpınar köyünden Ahmet Öztürk, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı.
Doğu Eroğlu’nun Diken’de çıkan haberine göre, Danıştay bozma kararlarında, projenin ÇED raporunda eksik kalan bilimsel araştırmaları işaret eden bilirkişi raporuna, ‘bu eksiklikleri gidermediği’ gerekçesiyle itibar etmemiş, 12 Haziran 2018 tarihli kararında hem yerel mahkemenin iptal kararını bozmuş hem de karara itiraz yolunu kapamıştı.
Fotoğraf: Doğu Eroğlu
Bunun üzerine Öztürk, kişisel başvuru yoluyla AYM’den, HES projesinde inşaata başlanması ihtimaline karşı tedbir karar almasını ve dosyayı Danıştay 14. Dairesi’ne göndermesini istedi. Boğazpınar HES Karşıtı Platform da yargının yanlıştan dönmesini istedi:
“Bu beton sevdası artık yetmedi mi? İnsanoğlunun doğaya karşı verdiği bu savaşı kazandığımızda kaybedeceğimizin farkına varalım.”
KTM Grup tarafından Berdan nehri üzerine inşa edilen ilk HES projesi Gök HES 2010’da işletmeye alınmıştı. Aynı firma Berdan nehrinin kolu Kadıncık Çayı’na inşa edilmek üzere Akhan I-II regülatörü ve HES projesini planlayınca, ilk HES projesinin ardından suya erişimi azalan ve ekosistemdeki olumsuz etkileri gören Boğazpınar köyü sakinleri projeyi yargıya taşıdı.
Proje hakkında Nisan 2013’te verilen ‘ÇED olumlu’ kararının iptali için 49 köylünün açtığı davada, projenin pek çok olumsuz etkisini ve eksik bırakılan hususu sıralayan bilirkişi raporunun da etkisiyle, 29 Şubat 2016’da Mersin 1. İdare Mahkemesi’nden iptal kararı çıktı. Fakat 24 Mayıs 2017 tarihinde, Danıştay 14. Dairesi yerel mahkemenin iptal kararını bozdu. HES projesi hakkındaki bilirkişi raporunda hangi ‘endemik ve nesli tehlike altında türlerin tek tek belirtilerek ne ölçüde zarar göreceğini, proje etki alanının neresi olduğu hususlarının somut bir biçimde ortaya konmadığını’ ifade eden Danıştay, bilirkişi raporunu eleştirdi ve yerel mahkeme kararını bozdu.
Yerel mahkemeye geri dönen davada, ek bilirkişi raporu hazırlanmasının ardından HES projesine ait ‘ÇED olumlu’ kararı 30 Kasım 2017’de bir kez daha iptal edildi. 12 Haziran 2018’de Danıştay 14. Dairesi yerel mahkemenin ikinci iptal kararını da çevresel zararların kendi kendine giderileceğini ileri sürerek bozdu. Üstelik bozma kararında itiraz yolunu da kapattı. ‘ÇED olumlu’ kararıının iptali hakkındaki hüküm bozulunca HES projesinin önündeki hukuki engeller kalktı.
(Diken)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…