Fotoğraf: BirGün
Mersin Valiliği, kentte depremle ilgili eylem ve etkinlikleri 14 Mart’a kadar yasaklama kararı aldı.
Kızılay’ın deprem felaketinin ardından binlerce insan çadır bulamazken, elindeki çadırları başka yardım kuruluşlarına sattığı ortaya çıkmıştı. SOL Parti Mersin İl Başkanlığı, 27 Şubat’ta Kızılay önünde bir eylem yaparak skandalı protesto etti. SOL Parti üyeleri “Hükümet istifa” yazılı pankart da açtı. Eylemden saatler sonra, aralarında SOL Parti İl Başkanı Çağdaş Oğul Arı’nın da bulunduğu 13 kişi evlerinden gözaltına alındı. SOL Partililer, ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.
Mersin Halkevleri üyeleri de Kızılay skandalıyla ilgili basın açıklaması yapmayı planlıyordu. Ancak Halkevleri üyeleri herhangi bir açıklama yapamadan evlerinden gözaltına alındı. Aralarında Halkevleri Mersin Şube Başkanı Aycan Özkan’ın da olduğu yedi kişi, geceyi emniyette geçirdikten sonra sabah saatlerinde serbest bırakıldı.
SOL Parti Mersin İl Başkanlığı ve Mersin Halkevleri üyeleri, gözaltı uygulamalarını protesto etmek için Özgür Çocuk Parkı‘nda basın açıklaması yapma kararı aldı. SOL Parti, Halkevleri ve destekçi kurumların temsilcileri basın açıklamasının yapılacağı Özgür Çocuk Parkına geldiğinde, Çevik Kuvvet ekipleri tarafından önleri kesildi.
Mersin Emniyet Müdürlüğü yetkilisi, Mersin Valiliğince 15 gün süreyle depremle ilgili tüm etkinlik ve eylemlerin yasaklandığını sözlü olarak tebliğ etti. Bunun üzerine kurum temsilcileri, valiliğin sitesinde resmi bir duyuru olmadığını, kendilerine de tebligat yapılmadığını belirterek resmi evrakı görmek istediklerini söyledi. Ancak polis yetkilisi, evrakın kendisinde olmadığını, daha sonra kurumlara tebliğ edebileceklerini söyledi.
SOL Parti Mersin İl Başkanı Çağdaş Oğul Arı ile Halkevleri Başkanı Aycan Özkan, resmi tebligat kendilerine ulaşmadan Özgür Çocuk Parkı’ndan ayrılmayacaklarını söyledi.
Bunun üzerine göstericiler yarım saat süreyle tebligatın gelmesini beklerken polis ekipleri de gösterici grubun etrafını sardı. Bu sırada göstericilerin slogan atması polis anonsuyla engellendi, grupla polis arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı.
Yarım saatlik bekleyişin ardından Mersin Valiliği’nin yasak kararı yazılı olarak getirildi ve polis amiri tarafından okundu.
Polisin okuduğu bildiride, depremle ilgili eylemlerden sosyal medyadan haberdar olunduğu, eylem yapacak yurttaşlar ile başka yurttaşların karşı karşıya gelebileceği, provokasyon ihtimali olduğu, bu nedenle depremle ilgili tüm eylem ve etkinliklerin yasaklandığı ifadeleri yer aldı.
Depremlere ilişkin eylem ve etkinlik çağrılarına değinen valilik açıklamasında, yasaklama kararının “kamu düzenini sağlayacağı, suç işlenmesini önleyeceği” kaydedildi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…