Tüketici Hakları Derneği’nin Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz‘ın, “üç katlı” olduğu iddiasıyla piyasaya sunulan maskelerin içinde filtre bulunmadığını açıklaması, satılan maskelerin koronavirüse karşı ne derece koruduğu tartışmalarını beraberinde getirdi.
Salgının yanlış maskeleren yayıldığı konusunda basında yer alan açıklamaların ardından konunun detaylarını konuştuğumuz Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar‘a göre, esas problem, konu hakkında belli bir standardın olmamasından kaynaklanıyor.
Sağlık Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı‘nın TUBİTAK‘ı aralarına alarak bir araya gelmesi ve konuyla ilgili düzenleme yapması gerektiğini söyleyen Çakar, maskelerin üzerinde yazan, CE damgasının da bu haliyle bir anlamı olmadığını belirtiyor:
İlgili kurumlar tarafından malın özelliğine göre bir açıklama yapılır, bir teknik düzenleme yapılır. Bu, maske için yapılmadı yani teknik niteliği, kriterleri kıstasları belirlenmedi. Resmi kurumların bu konuda bir açıklama yapması lazım. Üç bakanlığı da ilgilendiren bir durum bu. Bir resmi yönetmelik olmalı bu özelliğe göre bunlar üretilmeli ve satılmalıdır. Özellikleri etiketlerde belirtilmeli, tüketici etikete baktığında hangi bilgilerin olması gerektiğini görmeli.
En kaliteli ve en güvenli nasıl yapılır, üretici nelere dikkat etmeli, toptancılar nelere dikkat etmeli, perakendeci nelere etmeli, ambalaj üzerindeki bilgiler, tüketiciler nasıl kullanacak, kaç saatte bir kullanılacak… Bunlar belirlenmeli, ancak belirlenmedi.
Piyasadaki maskelerin standardının olmadığının altını çizen Çakar, koronavirüs karşısında kullanılacak maskenin tanımlı bir standardının, teknik düzenlemesinin olması gerektiğinin, bu standardın ihlal edilmemesi için de denetimin olması gerektiğinin altını çiziyor.
Tüketici Hakları Derneği (THD) Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, geçtiğimiz gün piyasadaki maskeleri devletin değil dernek olarak kendilerinin denetlediğini söylemiş, bunların pek çoğunun koronavirüse karşı koruyucu nitelikte olmadığını ifade etmişti.
Kâr hırsı yüzünden üç kat diye satılan maskelerde asıl filtre görevi gören “meltblown” kumaşın kullanılmadığını belirten Yılmaz, salgının sahte maskelerden yayıldığını iddia etmiş; piyasada acil denetim yapılmasını istemişti.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…