Manşet

Maske genelgesi geldi: Hekimler tepkili

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın salgının etkisini yitirdiğini belirterek yapmış olduğu HES kodu ve maske kullanım zorunluluğunun kaldırıldığına ilişkin açıklama sonrasında İçişleri Bakanlığı 81 ilin Valiliğine karara ilişkin maske genelgesi gönderdi. Kararlara hekimlerden ve vatandaşlardan tepkiler gelmeye devam ediyor.

Genelgede toplu ulaşım araçlarında ve sinema gibi kapalı alanlarda maske kullanım zorunluluğunun devam edeceği belirtildi. Kişiler arasında gerekli sosyal mesafenin sağlanmadığı kapalı yerlerde maske kullanımının zorunlu olacağı da ayrıca bildirildi. Ancak müzik kısıtlamasına ilişkin açıklama yapılmadı. Genelgede maske kullanımına ilişkin olarak şu ifadeler kullanılıyor:

”Bundan böyle açık alanlar ile sosyal mesafenin uygulanabildiği ve uygun havalandırma koşullarının bulunduğu kapalı yerlerde maske kullanma zorunluluğu uygulanmayacaktır. Öte yandan yeni bir karar alınıncaya kadar; okul, hastane, sinema, tiyatro gibi kişiler arasında gerekli sosyal mesafenin sağlanamadığı kapalı yerler ile otobüs, minibüs, servis, tren, metro, vapur, uçak gibi her türlü toplu ulaşım araçlarında (şehirlerarası dahil) maske kullanım zorunluluğu uygulanmasına devam edilecektir.”

PCR testi istenmeyecek

Aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ya da son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerden uçakla seyahat gibi durumlarda istenilen negatif PCR test sonucu ibrazı istenilmesi uygulamasına dün itibarıyla son verildiğinin belirtildiği genelgede “Bundan böyle Sağlık Bakanlığının ilgi yazısı doğrultusunda hastalık belirtisi olmayan kişilerden PCR testi istenilmeyecektir” denildi.

Ülkeye girişte uygulamalar değişiyor

Sınır kapısından ülkeye girişte yapılan uygulamaların da değiştiğine değinilen genelgede konuya ilişkin olarak şunlar aktarıldı:

“Hava yolu ile sınır kapılarımızdan ülkemize girişlerde; Dünya Sağlık Örgütü veya ülkemizce acil kullanım onayı verilmiş aşılardan en az iki doz (Johnson & Johnson için tek doz) yaptırdıklarını ve son dozdan en az 14 gün geçtiğini veya ilk PCR pozitif test sonucunun 28. gününden başlamak üzere son 6 ay içinde hastalığı geçirdiğine dair ilgili ülke resmi otoritelerince düzenlenen belgeyi ibraz edenler veya son 72 saat içinde alınmış negatif PCR test sonucu ibrazı veya son 48 saat içinde alınmış negatif hızlı antijen testi ibraz eden kişilere karantina tedbiri uygulanmayacaktır”

Kara, deniz ve demiryolu sınır kapılarından giriş yapacak kişilerden herhangi bir belge istenmeyeceğinin söylendiği genelgede “12 yaş altındaki çocuklar ülkemize girişlerde PCR/Antijen test raporu ile aşı sertifikası uygulamalarından muaf tutulacaktır. Dış ticaretin olumsuz etkilenmemesi için uçak mürettebatı ve kilit personel SARS­CoV­2 PCR testi ve karantina uygulamasından muaf tutulacaktır” denildi.

Hekimler ise maske kararına tepki gösteriyor

Türk Tabipler Birliği (TTB) tarafından vaka ve ölüm sayılarına rağmen önlemlerin kaldırılmasının bilimsel dayanağı olmadığını ve vatandaşların kendilerini koruması gerektiği yönünde açıklama yapılmıştı.

Küresel ölçekte koronavirüs vakalarına ilişkin verilerin paylaşıldığı Worldometers’de bugüne kadar Covid-19 kaynaklı ölümlerin altı milyonu aştığı belirtiliyor. Günlük vaka sayılarının ise Ocak ortasında 2020’den bu yana en yüksek rakamlara ulaştığı ve Şubat’ta rakamların yeniden Ocak başındaki vaka sayılarına gerilediği görülüyor. Dünya çapında günlük vaka 2 Mart’ta 1,5 milyon seviyesine düşmüş durumda.

Öte yandan Sağlık Bakanlığı tarafından her gün açıklanan koronavirüs tablosunda dün 188 can kaybı olduğu ortaya koyuldu. Dün 49 bin 424 yeni vaka olduğu bildirildi.
Karara tepkilerini bildiren hekimler aşı oranlarının hala çok düşük olduğuna dikkat çekti.

‘Aman çok dikkat’

Prof. Dr. Bengi Başer, “Artık HES kodu da kalmadığı için, Covid + olup belirti gösteren, göstermeyen herkesle dip dibe iç içe olacağınız, nüfusun sadece 1/3’ünün gerçek anlamda aşılı olduğu, 5-11 yaş grubuna hiç aşı yapılmamış bir toplumda yaşayacaksınız. Artık kural yok, teksiniz; aman çok dikkat” diyerek uyarıda bulundu.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr Esin Davutoğlu Şenol da Sözcü’den Fırat Fıstık’a kararın bilançosunu kırılgan grupların ödeyeceğini belirterek “Kırılgan gruplar öder. Ekonomik yükü ağır olan, sağlık yükü ağır olan, devlet tarafından korunması gereken, devlet tarafından korunması emek isteyen kişiler öder en çok. Ama bir süre sonra herkes öder. Çünkü bu, salgında hiç nefes almayacağız demektir bu. Yazın işler hafiflemiş gibi görünse de sonbaharda bizi yine bir dalganın bekleyeceği anlamına gelir ki her şey çok kırılgan” dedi.

Prof. Dr. Güner Sönmez ise karara tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:

Doç. Dr. Duran Tok ise toplu taşımada maskelerin çıkartılabileceğini ve bunun denetlenemeyeceği yönünde değerlendirmede bulundu:

 

 

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete