Haber: Burcu ÖZKAYA GÜNAYDIN
*
Malatya’nın birçok ilçesinde eski madenlere ek olarak yeni maden arama ruhsatları verildi. Son dört yıl içinde yapılan 814 yeni ÇED başvurusu sayesinde alınan yeni ruhsatlarla altın, demir, bakır, kurşun olmak üzere çeşitli madenler için aramalar yapılacak. Bölge halkı ise yaşam alanlarında herhangi bir madencilik faaliyeti yapılmasını istemiyor.
Başta madenlere karşı örgütlenme olmak üzere Malatya’nın doğasına sahip çıkmak amacıyla 11 ay önce kurulan Malatya Çevre Platformu‘ndan Hüseyin Çıplak, ildeki başta Arguvan, Hekimhan, Akçadağ gibi birçok ilçenin yanı sıra aramaların Nurhak’tan başlayıp, Sivas, Erzincan, Dersim hattına doğru ilerlediğini söyledi.
Kenti saran maden ocaklarının bazıları kaçak. Birçoğuna ise, birbirinin kopyası olan ‘Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ raporu verilerek arama yapılıyor.
Şimdiye dek başvurusu yapılan ve “ÇED gerekli değildir” raporu verilen bölgeler ve başvuru sayıları şöyle: “Malatya Merkez: 10, Akçadağ: 110, Arapgir: 34, Arguvan: 29, Battalgazi: 67, Darende: 38, Doğanyol: 4, Doğanşehir: 123, Hekimhan: 72, Kale: 8, Kuluncak: 48, Pütürge: 41, Yazıhan: 43, Yeşilyurt: 223.”
Hüseyin Çıplak, yerli ve yabancı olmak üzere büyük şirketlerin aramaları yaptığını, bazen küçük taşeron şirketlerin paravan olarak da kullanıldığını vurguladı.
Kentin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Madencilik faaliyetleri ile toprağın, suyun zehirleneceğini, insanların doğduğu, büyüdüğü toprakları bırakıp göç etmek zorunda kalacağını vurgulayan Çıplak şunları söyledi:
“Madenler üç-beş şirketin yararı için açılıyor, bize yararı yok zararı var. ‘İnsanımızı ‘iş vereceğiz, toprak, su zarar görmeyecek’ diye kandırıyorlar. Geçtiğimiz sene Hekimhan Güvenç Köyü Muhtarı test yaptırdı, suda arsenik çıktı. Madenciliğe devam ederlerse zehir, sadece Malatya değil, Fırat üzerinden Suriye, Irak, Basra’ya kadar gidecek. Toplam 814 tane ÇED başvurusu var, komple bu bölgeyi bitirecekler herhalde.”
Çıplak, Pütürge’deki kaçak maden arayan şirketlere tepki gösteren köylülerin şirket yetkilileri tarafından jandarmaya şikayet edildiğini, jandarmanın da köylülere müdahale ettiğini anlattı.
Pütürge ilçesinde yakın zamanda bir maden araması başlayacağını hem Pütürge’ye hem de Malatya’nın tüm ilçelerinde süren maden aramasına dikkat çekmek için 3 Eylül Cuma günü (yarın) Pütürge Hükümet Meydanı’nda bir basın açıklaması yapacaklarını vurgulayan Hüseyin Çıplak, “Tüm hemşerilerimizi, doğaseverleri, toprağına, suyuna, tarımına sahip çıkan herkesi yarın 13.30’da hükümet meydanına bekliyoruz” diye konuştu.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…