Geceleri İstanbul’un mahallelerinde nöbet tutacak 386 bekçi bu akşam ilk görevine çıkıyor.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, mahallelerde güvenliğin sağlanması için 8 Şubat’tan itibaren bekçiliğe müracaat eden 8 bin 320 kişiden 700’ünü seçti. Teorik ve uygulamalı eğitimden geçen bekçilere, Özel Hareket polislerinin katıldığı derslerde araç durdurma ve silah kullanma teknikleri öğretildi.
Bekçiler, ilk etapta polis eşliğinde göreve çıkacak. Çarşı ve mahalle bekçileri, daha sonra da her mahallede iki kişi olacak şekilde nöbet tutacak.
Eğitimi süren 136 ve diğer işlemleri devam eden 178 kişi olmak üzere 314 bekçi de daha sonra göreve başlayacak.
18 Mart 2016 tarihli resmi gazete yayınlanan kararname ile “çarşı ve mahalle bekçisi” alınacağı duyurulmuştu.
İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Gayrettepe’deki biriminde, 386 bekçinin göreve başlaması dolayısıyla düzenlenen törende, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan bekçilere hitap etti:
“Bekçilere ‘Gece Kartalları’ ismini taktık. Bu isim İstanbul’a hastır. Kendi aramızda sizlere ‘Gece Kartalları’ diye hitap edeceğiz. Gece Kartallarını topluma kabul ettireceğiz, sevdireceğiz. Bu sistemle topluma güven aşılayacağız. Yeni bir güç, yeni bir enerji. Bunu topluma kabul ettirip sevdirmek sizin ve bizim elimizde. Bu yeni kadronun polis teşkilatına katkı sağlayacağına inanıyoruz. Sistemin İstanbul’da oturtulmasıyla ülke geneline yayılacak. Bekçilerin göreve başlamasıyla insanlar, mahallelerinde bir farklılık olduğunu hissedecek. İlk etapta bir bekçi, bir polis memuru olarak görev yapacaklar. Bundaki amaç, bekçileri görev yapacakları yerlere alıştırmaktır. Birtakım olaylar karşısında daha rahat hareket etmelerini sağlamaktır. Sonra ilerleyen zamanlarda görevlendirme iki bekçi şekline dönecek. Bu iki bekçi de tek kalmayacak. Başka devriyeler de onlarla irtibatlı olacak. Bir ilerisinde de başka bir ekip onlarla irtibatlı olacak. Dolayısıyla bekçi düdüğünü çaldıklarında en az 7-8 kişi bir araya gelebilecek. Ben bu yeni sistemin bize çok büyük katkılar getireceğine inanıyorum. Kanuni hakkınız doğduğunda, yetkiniz ne ise kullanmakta hiç tereddüt etmeyin. Mevzuatı iyi bilin. Mevzuatı iyi bilirseniz, öz güveniniz daha yüksek olur. Kendinize hitap edilmesini istemediğiniz hiçbir kelimeyi, vatandaşa yöneltmeyin. Vatandaşa; amca, dayı gibi kelimeleri kullanmayın. Onlara beyefendi ve hanımefendi diye hitap edin.”
Bekçiler 772 Sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu çerçevesinde görev yapıyordu. Ancak 1991 yılında mevcut bekçilerin tümü, sokaklardan çekilip yardımcı hizmetlerde görevlendirilmeye başlandı. 1996 yılında 772 sayılı kanun çıkarıldı; ancak en son bekçi alımı 1974 yılında olmuştu. Mayıs 2007’de AK Parti iktidarı genel seçimler öncesi ani bir karar ile hala hizmeti sürdüren 8 bin 152 bekçiyi, polis yaptı. Bekçilerin giydiği kahverengi üniformalar kullanılmaz oldu. Osmanlı İmparatorluğu döneminde “pazvant” adı verilen gece bekçilerinin devamı olan emniyet personeli sınıfı böylece fiilen kaldırılmış oldu.
(Bianet)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…