Maçoğlu: Biz buradayız, ne Anagold girebilir ne Çalık!

Yazar:
Yeşil Gazete

Dersim Araştırmaları Merkezi’nin (DAM)Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni‘ndeki siyanür sızıntısıyla gündeme gelen Kanada merkezli SSR Mining ve Çalık Grubu’na bağlı Lidya Madencilik ortaklığındaki Anagold Madencilik‘in, Ovacık‘ın köylerinde altın arama çalışmalarına başladığını açıklaması yöre halkında endişe yarattı. Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Ovacık’taki Cevizlidere Köyü’ne giderek doğayı tehdit eden şirketlere karşı “Biz buradayız. Ne Anagold girebilir, ne Çalık” dedi.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) temsilcileri ile birlikte Cevizlidere’ye giden Maçoğlu, sosyal medya hesabından doğa tahribatına sebep olan şirketlere tepki gösterdi:

“Maden projeleri için bölgeye göz döken şirketler,  sizlere sesleniyoruz. Doğamızı sizlere teslim etmeyeceğiz, en iyisi siz bu işe başlamadan pılınızı pırtınızı toplayın gidin! 

Bu topraklarda çokça duygumuz var bizim!”

Maçoğlu, bölgede ne Çalık’ın ne de Anagold Holding’in yeri olmadığını belirterek şunları söyledi:

“İnsanların inancına, yaşamına, kültürüne dair birçok anı ve duyguları var. İnsanların mezarı burada. Bu toprakları yok etmek isteyen anlayışa karşı Anagold, Çalık ve benzerlerine karşı buradaki halk, doğa, yaban hayatı rahatsız. Burada biz olacağız ve bekleyeceğiz. Onlara izin vermeyeceğiz. Sadece bir kaygı yaratmak istiyorlar. Ama bu topraklarda yaşayanlar aslında o bilince sahipler. Onların oyunlarını boşa çıkaracağız. Kimsenin şüphesi olmasın. Herkes bugün burada birbirine sahip çıkacak. Ne Anagold girebilir, ne Çalık… Biz burada olacağız.”

43 bin 500 hektar alanda maden ruhsatı var

DAM tarafından geçen günlerde yapılan açıklamada Ovacık köylerinde siyanürlü altın çalışmasının başlatılmasının an meselesi olduğunu belirtilmiş, ilk etapta Cevizlidere (Merxo), Otlu Bahçe (Xezku), Yazı Ören (Velolar) köylerinin pilot bölge olarak seçildiğini aktarmıştı. 

2019 yılında Dersim’de 43 bin 500 hektar alanda maden ruhsatı verildiği de ayrıca hatırlatılmıştı. 

Buna göre Cevizlidere köyü birinci, Karayonca köyü ikinci, Karaoğlan köyü üçüncü, Doludibek köyü dördüncü ve merkeze bağlı Geyiksuyu köyü Sin mezrası ise beşinci ruhsat sahası olarak belirlenmişti.

Çalık Grubu’nun uzun süredir Ovacık köyleri arasında ‘mekik dokuduğunu’ ve görevlilerinin köylüleri arazilerini kiralama konusunda ikna etmeye çabaladığını aktaran DAM, şirketin yol kat ettiğini ancak arazileri kiralama veya satın alma uğraşlarının henüz bitmediğini kaydetmişti.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024