Literatüre giren endemik bitkiye Nevşehir’in adı verildi: Bitkilerimiz milli bir servettir

Yazar:
Haber Merkezi

Uzun yıllardır ülke genelinde ve Nevşehir’de yeni türler üzerinde araştırma yürüten Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gençay Akgül, globularia (küre çiçeği) cinsine ait bitkileri incelerken yeni bir endemik tür keşfetti.

Latincesi plantaginaceae, Türkçesi sinir otugiller ailesine ait yeni endemik bitki türüne Latince “ensis” ekiyle Nevsehirensis adı verilerek çalışma, Ot Sistematik Botanik Dergisi‘nde yayımlandı.

Yeni türün çoğaltımı üzerinde çalışılıyor. Tohumları ise bitki gen bankasında korunacak.

Yeni bitkiye, Nevşehir ile Avanos ilçesi arasındaki doğal alanda rastlandı. Dört yıl boyunca bu türün üzerinde çalışan Akgül, daha sonra bu çalışmayı  literatüre soktu:

“Gövde, yaprak, çiçek gibi morfolojik yapısını inceledik. Yakın türden farklı karakterler gösterdiğini tespit ettik. Çalışmalar sonucunda yeni bir bitki taksonu (varyete, sınıf, tür) keşfetmiş olduk. Bulunduğu bölgeden dolayı ‘Globularia orientalis L. var. Nevsehirensis’ adını verdik.

Akgül’e göre sırada başka yeni türler de var:

“Nevşehir bakir bölgelerden biri. Çalışılacak birçok alan ve bitki var.”

230 türün 80’i endemik

Dünyadaki çeşitli flora alanlarının kesiştiği noktada yer alan Türkiye’nin, bitki türü sıralamasında listenin başlarında bulunduğunu dile getiren Akgül, “Ülkemizde, bugünkü kayıtlara göre endemik bitki sayısı 4 bini aşmış durumda. Bu da dünya çapında ilk dört sırada yer aldığımızı gösteriyor.

Nevşehir’de 230 farklı tür olduğunu ve  bunun yaklaşık 80’inin endemik (yalnızca o yöreye özgü) olduğunu aktaran Akgül, zengin bitki çeşitliliğine sahip Türkiye’nin, ekolojik, yükselti, jeomorfolojik farklılıkların ortaya çıkardığı habitatlar açısından dünyada özel konumu bulunduğunun da altını çizdi.

Anadolu korunmalı

Bitki türü bakımından büyük potansiyele sahip Anadolu‘nun korunması için herkese görev düştüğünü vurgulayan Akgül, “Bitki, yerinde korunursa daha doğru olur” dedi:

“Korumak için herkesin çevresindeki bitkilerden haberdar olması lazım. Ayağınızı bastığınız yerde endemik, özel veya yeni bitki türü olabilir, bu bilinçle hareket etmek lazım. Bu milli bir servettir. Sadece tarihi yerlerin değil, bitkilerin de onlar kadar değerli olduğunun farkında olunması gerekiyor.”

 

 

 

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024