Fotoğraf: Andrew Thurber/Oregon State University
Yani yapılan bir araştırma ile ilk kez Antarktika deniz tabanında metan sızıntısı keşfedildi. Araştırmacılar buna ek olarak bölgede sera gazını atmosfere karışmadan tüketen mikropların bulunduğunu ancak sayılarının oldukça az olduğunu tespit etti.
Yani, buradan çıkan metan gazı doğrudan atmosfere karışıyor ve atmosferde sıcaklığı hapsederek iklim krizinin daha da derinleşmesine neden oluyor.
Antarktika çevresindeki deniz tabanının altında büyük miktarda metan depolandığı düşünülüyor. İklim krizi okyanuslar ısınırken buradaki metan gazı da sızmaya başlıyor. Bilim insanları bu durumun çok endişe verici olduğunu söylüyor.
Guardian’da yer alan habere göre araştırmacılar hala bu yeni keşfedilen sızıntının kaynağını öğrenemedi. Çünkü bulunduğu Ross Denizi henüz önemli ölçüde ısınmadı. Çalışmanın, mikrobik tüketimi henüz dikkate almayan iklim modellerinin geliştirilmesi için de önem taşıdığı belirtiliyor.
Aktif sızma ilk olarak 2011 yılında dalgıçlar tarafından tesadüf eseri tespit edilmişti. Ancak bilim insanlarının bölgeye giderek detaylı inceleme başlatması 2016 yılını buldu. Araştırmanın sonuçları ise 22 Temmuz günü Royal Society’de yayınlandı.
Oregon Devlet Üniversitesi’nden ve aynı zamanda araştırmanın öncüsü Andrew Thurber “Çalışmamızın en önemli bulgusu metan tüketimindeki gecikme. Ve iyi haberler yok. Deniz tabanından şiddetli bir biçimde metan gazı sızarken mikropların bölgeye gelmesi beş yıldan daha uzun süre sürdü” dedi.
Deniz tabanlarından veya donmuş buzul tabakasının altından sızacak metan, bilim insanlarının endişe duyduğu geri besleme döngülerinden biri. Çünkü bunun küresel ısıtmanın artık durdurulamaz boyuta gelmesinin göstergesi olacağı düşünülüyor.
Thurber yaptığı açıklamada “Metan döngüsü toplumun tümünün ilgilenmesi gereken bir durum. Ben bunu oldukça endişe verici olarak görüyorum” ifadelerini kullandı. İyi haber ise ilk kez korkulan sızıntıyı inceleyecek doğal bir laboratuvar alanın olması.
Metanın kaynağı muhtemelen çökeltiler altında gömülü kalan binlerce yıl önceye ait alg kalıntılarından oluşuyor. Okyanusların çoğunda, deniz yatağından sızan metan, tortu üstündeki veya deniz içerisindeki mikroplar tarafından tüketiliyor.
Ancak Cinder Cones sahasındaki mikropların yavaş üremeleri ve denizin sığ derinliği metanın atmosfere sızmasının neredeyse kesin olduğunu gösteriyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…