Kategoriler: İklim KriziManşet

Koalisyon daveti olmadan Yeşiller’den von der Leyen’e destek yok

Geçen haftaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Yeşiller, 71 koltuğunun 18’ini kaybetti.

Ancak merkezci çoğunluğun sağlanması ve Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen’in başkanlığına devam edebilmesi için hala önemli bir konumda olan Yeşiller, Avrupa Halk Partisi (EPP) ile kapsamlı ve merkezci bir koalisyona dahil edilmezlerse von der Leyen’e destek vermeyeceklerini söyledi.

Avrupa’da dev seçim başladı: Parlamentoda aşırı sağın yükselmesi bekleniyor

von der Leyen’in üç koşulu: Avrupa, demokrasi ve Ukrayna yanlısı

Yeşiller/EFA Grubu eş başkanı Bas Eickhout, “İstikrarlı bir Avrupa, demokrasi ve Ukrayna yanlısı çoğunluk yaratmanın tek yolunun dört partiden geçtiğini düşünüyoruz” diyerek koalisyona katılma taleplerini belirtti.

von der Leyen, EPP ile işbirliği yapmak isteyen gruplar ve gruba katılmak isteyen milletvekilleri için bu üç şartı öne sürmüştü.

Pazar günü EPP’nin parlamentodaki en büyük grup olarak kalacağı ve milletvekili sayısını arttıracağı kesinleştiğinde açıklama yapan von der Leyen, Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) ile 23 koltuğunu sağ partilere kaybeden Renew Europe‘a teklifte bulunmuştu.

Eickhout, von der Leyen’in Yeşiller’i dışarıda bırakmasını küçümseme olarak görmediğini belirterek “İstikrarlı bir çoğunluk yaratmanın tek yolu dördüncü bir parti ve von der Leyen’in tanımladığı üç kriteri karşılayabilecek tek parti de biziz” dedi.

Yeşiller, eğer koalisyonun bir parçası olarak kabul edilirlerse von der Leyen’e destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

Diğer yandan Yeşiller/EFA eş başkanı Terry Reintke, İtalya başbakanı Giorgia Meloni’nin İtalya’nın Kardeşleri Partisi‘nin de dahil olduğu ECR grubundan herhangi bir parti ile anlaşmaya gidilmeyeceğini duyurdu.

Yeşil Mutabakat’tan geri adım atılabilir

Euronews kaynaklarının aktardığına göre Reintke, Yeşiller’den bazı AB çevre politikaları için taviz verilmesinin beklendiğine dikkat çekti.

Reintke, “Müzakere edeceğimiz partilerden bazıları Yeşil Mutabakat’tan geri adım atmamızı istiyor. Eğer müzakerele başlarsa yeşil programdaki her şeyi alamayacağız” dedi.

Bu kararda parlamentodaki çoğunluğun sağa kaymasının etkili olduğunu söyleyen Reintke, pragmatik politikacılar olarak uzlaşmaya hazır olduklarını ifade etti.

Ancak yine de koalisyon davetinde von der Leyen’den 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefi yolundaki yasalara dokunulmayacağına dair bir güvence bekleniyor.

Aşırı sağın yükselişi iklim değişikliği endişelerini değiştirebilir mi?
Avrupa Parlamentosu seçim sonuçları: Aşırı sağ yükseldi, iklim gündemi tehlikede mi?
Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete