Klimik’ten aşılarla ilgili çok sorulan sorulara yanıtlar

Türk Klinik Mikrobiyoloji Ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (Klimik) koronavirüs salgınına karşı üretilen aşılarla ilgili merak edilen soruların cevaplarını yayımladı.

Salgının kontrol altına alınabilmesi için Türkiye’de yaklaşık 60-70 milyon kişinin aşı olması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, “Salgının yayılımını durdurmak için ulaşılması gereken toplum bağışıklığı oranına sadece aşılanma yoluyla güvenli bir şekilde ulaşılabilir” denildi.

Türkiye’de şu ana kadar 39.554.514 kişi birinci doz ve 23.126.114 kişi de ikinci doz olmak üzere toplam 66.575.953 kişi aşı oldu.

Yan etkiler günlük hayatı etkilemeyecek düzeyde

Aşıyla ilgili akla en çok gelen sorulardan biri de aşıların yan etkisi olup olmadığıydı. Dernek tarafından yapılan açıklamada, yan etkilerin kısa süreli ve günlük hayatı etkilemeyecek düzeyde olduğu kaydedildi:

Tüm aşılarda olduğu gibi COVID-19 aşılarının da yan etkileri olabilmektedir. Sık görülen yan etkiler aşı yerinde ağrı, ateş, halsizlik, baş ağrısı, kas ağrısı, ishal gibi yan etkilerdir. Bu yan etkiler, aşı ile verilen antijene karşı vücudumuzun yanıt vermesi nedeniyle ortaya çıkar. Genellikle kısa (1-3 gün) sürer ve çoğunlukla günlük yaşantımızı engellemeyecek kadar hafiftirler. İki dozda uygulanan aşılarda ikinci dozdan sonra yan etkiler biraz daha sık görülebilir. Şikayetler ağrı kesici, ateş düşürücü ile azaltılabilir. 3 günden uzun süren yan etkilerde doktora başvurmanızda fayda olacaktır. Nadir görülen yan etkiler %1’den daha az sıklıkta karşımıza çıkar. Alerji bunların başında gelir. Çoğu alerjik yan etki önemsizdir, çok nadiren ciddi alerji gelişebilir. Ciddi alerji aşıdan sonraki ilk dakikalarda ortaya çıkacağı için aşılanan kişilerin sağlık kuruluşunu 15-30 dakikadan önce terk etmemesi gerekir.”

‘Aşıdan sonra antikorlara baktırmaya gerek yok’

Dernek, “COVID-19 aşısından sonra testlerim pozitifleşir mi? Antikor testlerime baktırmalı mıyım?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

COVID-19 aşısı sonrasında PCR veya antijen testleri pozitifleşmez. Antikor testlerinde pozitifleşme olabilir. Ancak antikor testleri aşının işe yarayıp yaramadığını göstermek için kullanılmazlar. Aşıdan sonra antikorlarınıza baktırmanıza gerek yoktur. Aşıların sağladığı bağışıklık sadece antikorlara bağlı değildir. Rutin testlerle ölçemediğimiz hücre bağışıklığı ve salgılarımızda oluşan antikorlar korunmada çok önemli rol oynarlar.”

İki dozda uygulanması gereken aşıların birinci dozundan sonra gelişen koruma yeterli miktarda olmadığı, bu sebeple iki dozu tamamladıktan ve ikinci dozun üzerinden 14 gün geçtikten sonra aşının koruyuculuğunun tam olarak başladığını unutmamak gerektiğine de vurgu yapıldı.

Hastalığı geçirenlerin aşılanması

Dernek, hastalığı geçirmiş olan kişilerin aşılanmasının gerekli olup olmadığıyla ilgili de şu açıklamalarda bulundu:

Bugüne kadarki bilimsel veriler hastalığı belirtili olarak geçiren kişilerde bağışıklığın yaklaşık 6-12 ay devam ettiğini göstermekle birlikte zamanla koruyuculuğun azalması söz konusu olduğundan hastalığı geçiren kişilerin 3-6 aydan itibaren aşılanabilecekleri düşünülmektedir.”

Gebelerde aşı

Açıklamada, emziren annelerin koronavirüs aşısı olabileceği gibi, gebe veya gebe kalmak isteyenlerin de aşılanması gerektiği, aşının gebelik üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığına vurgu yapıldı:

COVID-19 aşıları gebeliğin başından itibaren uygulanabilir. Ancak ilk üç ayda farklı nedenlere bağlı düşükler sıktır ve bu dönemde gerçekleşebilecek bir bebek kaybının aşıyla ilişkilendirilmemesi için aşıların gebelikten önce veya üçüncü aydan sonra yapılması tercih edilmektedir. Mevcut COVID-19 aşıları arasında gebelikte kullanıma dair en fazla veri BioNTech® aşısına ait olup güvenli olduğu gösterilmiştir. 3. aydan sonra uygulanabilir.”

Aşı günü alkol alımı

Aşı günü ağrı kesici veya ateş düşürücü olarak parasetamol içeren ilaçların kullanılması aşının etkisini azaltmadığı, aşıya bağlı kol ağrısı, kızarıklık şişlik gibi durumların ortaya çıkması halinde parasetamol içeren bu tür ilaçların rahatlıkla kullanılabileceği kaydedildi.

Ayrıca, antibiyotik kullanırken de aşı olunabileceğine, aşı olunan gün az-orta miktarda alkol tüketiminde sakınca olmadığına, aşı olunan gün duş almanın, banyo yapmanın hiçbir sakıncası olmadığına da dikkat çekildi.

Derneğin koronavirüs aşıları hakkında merak edilen sorularla ilgili verdiği yanıtlara buradan ulaşabilirsiniz.