Kategoriler: Kültür-SanatManşet

‘Klarneti ağlatan adam’ öldü

Klarnet üstadı Selim Sesler, İstanbul’da dün gece hayatını kaybetti. 57 yaşındaki Sesler, 2011 yılından beri kalp yetmezliği yaşıyordu.

Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden sanatçının cenazesi bugün öğle vaktinde Edirne’nin Keşan ilçesinde bulunan İki Minareli Çarşı Camii’nde kılınacak; ardından Enez Yolu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Müzisyen bir ailede doğan ve küçük yaşlardan itibaren profesyonel olarak klarnet çalan Sesler, özellikle 90’lı yıllarda Brenna Mccrimon’la Trakya bölgesi türkülerini ve Roman müziği eserlerini arşivledi; dünyanın pekçok ülkesinde konser verdi. Fatih Akın’ın ‘Crossing the Bridge’ belgeseliyle daha geniş bir müziksever kitlesi tarafından tanınan Selim Sesler’in  ‘Oğlan Bizim Kız Bizim’, ‘Keşan’a Giden Yollar’, ‘Ayılana Gazoz Bayılana Limon’ ve ‘Karşılama’ gibi albümleri bulunuyor.

1923’te mübadele sonucu Dramada’n Keşan’a gelen bir ailede doğan Selimm Sesler,  önce zurna çalmayı öğrendi, ancak 1960’larda davul-zurnacı ailelerden gelen birçok genç, ince çalgı enstrümanlarını öğrenmeye başladığı sırada o da klarnete geçti. 14 yaşındayken köy düğünlerinde ve panayırlarda çalmaya başladı. 1980’lerde, daha büyük merkezlerde çalmaya giden Roman müzisyenlerine katılarak, müzik yeteneğini geliştirmek üzere İstanbul’a gitti. İstanbul’da, restoranlarda fasıl heyetlerinde, Ferhan Şensoy tiyatrosunun müzikallerinde, ve düğünlerde çaldı, birçok kayıt yaptı.

1998’de Brenna MacCrimmon ile birlikte Kanada turnesine katılan Sesler, zengin müzikal deneyimleri sonunda, bölgeye ait zengin bir repertuar ve çalma tarzı edinerek, canlı bir arşiv niteliği kazandı. Fatih Akın’ın Duvara Karşı ve İstanbul Hatırası filmlerinde müzikleri yer almaktadır.

2011 yılından beri kalp yetmezliğinde mustarip olan ve yeni bir kalp bekleyen Sesler için sanatçı arkadaşları destek konserleri düzenlemişti.

TRT’ye hazırlanan ‘Sessiz Olmaz’ isimli müzik belgeselinin Selim Sesler’i konuk ettiği bölümünü aşağıda seyredebilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi