Fotoğraf: Gündem Fethiye
Muğla‘nın Fethiye ilçesinin Ölüdeniz Mahallesi‘nde halk, özel şirketlerin kıyıları işgal etmesini protesto etmek için 21 Temmuz Pazar günü bir araya geldi.
Kumburnu‘nda gerçekleştirilen protestoda Kıyılar Halkındır İnisiyatifi, “Kıyılar halkındır halkın kalacak” diyerek bir basın açıklaması yaptı.
Gündem Fethiye’nin aktardığına göre halkın kıyılara ve denizlere ücretsiz olarak erişmesi için engel teşkil eden şirketlere tepki gösteren aktivistler, 16.30’da Ölüdeniz Mahallesi Jandarma Karakol Komutanlığı binasının önünde bir araya geldi. Ardından “Denizler, nehirler sermaye değiller”, “Burası Muğla yok öyle yağma”, “Kıyılar halkındır halkın kalacak”, “Direne direne kazanacağız” ve “Komşuda beleş bizde neden keş” sloganlarıyla Kumburnu’na yürüdü.
Kumburnu girişindeki işletmenin şezlongları kıyıya çok yakın yerleştirmesi nedeniyle protestocular denize yürümekte zorluk yaşadı. Kıyı Kanunu’na aykırı yerleştirilen şezlonglar nedeniyle bazı bölgelerde aktivistler denizden yürüdü.
Eyleme sahildeki vatandaşlar da alkışlar ve sloganlarla eşik etti. Ardından Kumbur’nunda Solmaz Tokay ve Duran Yurteser, Kıyılar Halkındır İnisiyatifi adına basın açıklamasını okudu.
“Ölüdeniz-Kumburnu’nun işgal ve talanına dur demek” ve yaşanan ekokırımı duyurmak için bir araya geldiklerini belirten yurttaşlar, Ölüdeniz-Kumburnu’nun Tabiat Parkı statüsünde olması gerekirken kıyılar üzerindeki rant politikalarıyla yok edilmesine tepki gösterdi.
İnisiyatif temsilcileri, rant politikalarının kıyıların işetmeye açılmasıyla özel mülkleştirildiğini, halkın serbest ve ücretsiz erişimine kapatıldığını ve kıyılarda doğal yaşamı bozan yapılaşma ve faaliyetlerin kıyı ekosistemine geri dönüşü olmayan zararlar verdiğini belirtti.
“Kıyıların kar uğruna yok edilerek bir avuç sermayedara terk edilmesine karşı çıkıyoruz” diyen yurttaşlar, deniz ve kara ekosistemlerinin bir araya geldiği kıyıların kar elde edilecek varlıklar olarak görülemeyeceğini vurguladı. Aksine, kıyıların canlı ve cansız varlıkların varoluş alanı olduğunu belirten aktivistler, ticari girişimlerin bu alanları yok ettiğini söyledi.
“Endüstriyel turizmin deniz, göl ve akarsu kıyılarını yok ettiğine ve yıllar sonra geriye terk edilmiş, yağmalanmış kıyılar kaldığına, Dünyanın birçok turizm destinasyonunda acı bir gerçek olarak tanık olduk” diyen inisiyatif, kar uğruna kıyıların talan edilmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.
Kıyı savunucularının halkın kamusal haklarını, ekolojiyi ve doğayı savunduğunu söyleyen aktivistler, “Kıyıların kamu yararına kullanılmasının zorunlu olduğunu biliyor, halkın hakkı olanı geri almak için mücadele ediyoruz” dedi. Açıklamada kıyıların yalnızca insanlar için değil tüm canlı ve cansız varlıklar için bir bütün olarak korunması gerektiğine dikkat çekildi.
Kıyı Kanunu ile belirlenen hak için pazarlık edilmeyeceği belirtilerek halktan çalınan kıyıların halka geri verilmesi talep edildi. Son olarak yerel yönetimler, demokratik kitle örgütleri ve halk, kıyıların korunması için verilen mücadeleye davet edildi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…