‘Kırmızı Liste’deki yaban hayvanları TPAO’nun ‘ölüm tuzağı’nda can veriyor

Video- Haber: Metin YOKSU

*

DİKKAT! VİDEODA RAHATSIZ EDİCİ GÖRÜNTÜLER YER ALMAKTADIR.

Batman‘ın Raman Dağı eteklerinde yer alan dere yatağındaki petrol atığı koruma altında olan ve nesli tükenme riski altındaki çizgili sırtlan, oklu kirpi ve birçok hayvanın ölümüne neden oluyor.

Batman kent merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta yer alan Raman Dağı‘nda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı‘nın(TPAO) özel güvenlik bölgesi sınırları içinde bulunan 111 nolu petrol kuyusunun bıraktığı atık bölgesinde, nesli tükenme tehdidi altındaki pek çok yaban hayvanları can çekişerek hayatlarını kaybediyor.

Petrol atıkları kuyunun alt kısmında yer alan dere yatağına bırakılıyor.

Balçık haline gelen atıkların içinde geçen hafta sonu bir çizgili sırtlan can çekişirken bulundu. Hayvanı, sabahın erken saatlerinde sürüsünü otlamak için çıktığı arazide bulan köylü kendi imkanlarıyla kurtarmaya çalışsa da başaramadı.

Haber verilen Batman Belediyesi veteriner ve itfaiye ekipleri de çizgili sırtlanı canlı olarak balçıktan çıkaramadı.

Bölge halkı, atıkların etrafında önlem alınmadığını ve çok sayıda yaban hayvanının aynı yerde hayatını kaybettiğini anlatıyor.

‘Göl gibi olmuştu’

Hayvanlarını otlatmaya çıkardığı sırada çizgili sırtlanı fark eden köylülerden Burhan Dağ, keçileri ve köpeklerinin de petrol çukuruna düştüğünü ve güçlükle kurtarabildiklerini söylüyor:

“Çukurun içinde sırtlanı görünce kurtarmaya çalıştık, ama başaramadık. Video çekip Batman Belediyesi’ne haber verdik. İtfaiye geldi. Gidip hayvanı kurtarmaya çalıştılar ama maalesef canlı çıkaramadılar. Sırtlanın düştüğü yer göl gibi olmuştu.”

Ölüm çukuru

İhbar üzerine bölgeye gelen itfaiye ekipleri, her yanı petrol balçığına bulaşan sırtlana müdahale etmekte güçlük çektiğini belirtti. Hayvana kalp masajı da yapan ekipler buna rağmen kurtaramadıkları için üzgün olduğunu söyledi. Batman Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri ise çizgili sırtlanı incelemek üzere laboratuvara götürdü.

Doğa Koruma çalışanları, koruma altında bulunan çizgili sırtlanın yanı sıra aynı yerde yaban güvercinleri, kaplumbağa ve yine kırmızı listede bulunan oklu kirpiyi de tespit ettiklerini söylüyor.

Kuyu civarında herhangi bir önlem, çit, engelleme bulunmuyor. TPAO da uzun yıllardır petrol atığını doğaya, hayvanlara ve insanlara olabilecek etkisine rağmen atığını aynı bölgeye bırakıyor.

Telefon ile ulaşmaya çalıştığımız TPAO yetkilileri ile konuya ilişkin açıklama yapamayacaklarını, ancak yaşanan olaydan üzüntü duyduklarını ve önlemlerini artıracaklarını söyledi.

 

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete