Ergeneyi besleyen derelerde son zamanlarda meydana gelen balık ölümleri bölge insanını isyan noktasına getirdi. Lüleburgaz’ın Kayabeyli köyü yakınlarındaki hayvan çiftliklerinin atıkları yüzünden iki gündür balık ölümleri yaşanıyor. Duruma bir çare bulmak üzere çevre köy muhtarları ve Kırklareli İl Genel Meclis Üyeleri Kırklareli İl Merkezinde basın açıklaması yaptılar.
Basın açıklamasına Kırklareli İl Genel Meclis Üyeleri Gürcan KIRIM, Sibel ÇINAR, Abdullah MUTLUER, Yeşim GİRGİN, Mehmet Gülay ERKOL, Babaeski İlçe Ziraat odası Başkanı Şahin ARSLAN , Kırklareli Muhtarlar Derneği Başkanı Vedat DENGİZ, Kayabeyli Muhtarı Ali ÇALIŞKAN, Çengelli Muhtarı Benan DEMİRİNDİ, Alacaoğlu Köyü Azası Hasan ŞENTÜRK, Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Başkanı Nusret TÜRKKAN, DAYKO Kırklareli Temsilcisi Göksal ÇİDEM ile çok sayıda aza ve muhtar katıldı.
İl genel Meclis Üyesi Gürcan KIRIM yaptığı açıklamada, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sadece çevre kanunun 8. Maddesine istinaden tutanak tutuyor, kirletici para cezasıyla cezalandırıyor. Buradan şöyle bir sonuca varabiliriz; Param var kirletiyorum! Geçtiğimiz gün bir şikayet üzerine Lüleburgaz’ın Kayabeyli Köyüne gittik. Vatandaşın tarlasına ölü inekleri, buzağıları bildiğiniz bir çukur açarak gerekli tedbirleri almadan içine gömmüşler. Diğer taraftan üç büyük çiftliğin dışkı atıkları bir kanalda toplanarak Kayabeyli köyünden Alacaoğlu Köyü Kayacık deresine salınmış. 500 kg. canlı ağırlığına sahip bir büyükbaş hayvanın ortalama günlük dışkısı 45 kg’dır. Üç çiftlikte toplamda 2000-3000 arası hayvan olduğu söylenmekte. Bu durumda Kayacık deresine günlük 90 ila 135 ton arası hayvan dışkısının salındığı anlamına geliyor. Kayacık deresinde binlerce balığın can çekişerek ölmesine, derenin suyunun kirlenmesine ve köyde ağır bir kokuya sebep olmuştur. Otuz yıl önce Ergene Nehrinde can çekişen balıkları izledik ve bedelini hep birlikte can çekişe çekişe ödüyoruz. Bu kez 1982 Anayasasında belirtildiği gibi sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkımızı vatandaş olarak sonuna kadar savunacağız. Devlet kurumlarının da bir an önce gereğini yapmalarını bekliyoruz.“ Türk Ceza kanunun 181 ve 182 maddelerinin gereği yerine getirilmelidir” şeklinde konuştu
Alacaoğlu Köyü Muhtarının suç duyurusu üzerine Çiftliklerin olduğu bölgeye giden İl Genel Meclis üyeleri, Jandarmanın yanı sıra, Denetim için Çevre şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri giderek incelemede bulundular. Çiftlik içerisinde denetim yapan Çevre Şehircilik Müdürlüğü Yetkililerinin çıkışta Bölgede bulunanlara hiçbir bilgi vermeden, sadece bir çiftliği denetleyerek ayrılmaları tepkilere neden oldu.
Bunun üzerine Alacaoğlu Muhtarı Çevre Şehircilik Yetkilileri hakkında Görevi İhmalden Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Yapılan basın açıklamasında bölgede çok sayıda çiftlik olduğu, Bunların atıklarının tonlarla ifade edildiği, Çiftliklerde ölen hayvanların çiftlik alanı dışında yerlere gömüldüğü belirtildi.
Kayabeyli Köyü Muhtarı Ali Çalışkan, “Geçmiş yıllardan beri balık ölümleri devam ediyor. Savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bütün yetkililere bu durumu aksettirdik. Çiftliklere gittiğimizde halen suların ve atıkların tarlalara ve kanallara aktığı, ölü hayvanların gömüldüğünü, bunları köpeklerin eşip çıkardığını tespit ettik. Vatandaşlar da bize gelip bu konudaki şikayetlerini dile getirdiler. Bir an önce adli ve idari tedbirlerin uygulanmasını talep ediyoruz.” diye konuştu.
Istrancaların güneyinde bulunan, Ergene Nehri kaynaklarını oluşturan derelerde geçtiğimiz yıllarda, Celaliye, Tatarköy, Kavakdere ve Evrensekiz derelerinde yaşanan kirlilik ve balık ölümleri yaşandı. Şimdi ise Kayacık deresi yok oluyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Ergene Havzası koruma eylem planı kapsamında bölgenin korunması ve kirlenmiş olanların da temizlenmesi amacıyla ayrılan kaynakların gereği gibi kullanılmasını talep eden bölge sakinleri, “Temiz kalmış ve doğal yaşamın sürdüğü birkaç temiz derenin de yok oluşunu önlemek için gereken önlemler bir an önce alınmalıdır” görüşünde.
Haber: Göksal Çidem
(Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…