Bu yazı acikradyo.com.tr/ den alınmıştır
24. İklim Zirvesi (COP 24) bir hayhuyun ardından sona erdi. Anadolu Ajansı, sonuçtan memnun görünüyordu. Delegelerin, 2015’te imzalanan Paris İklim anlaşmasının ana hususlarının hayata geçirilmesi hususunda anlaştığı belirtiliyor. Cumhuriyet, “İklim Dansı” başlığıyla verdiği aa haberinde anlaşmayı işler hale getirecek kurallar üzerinde anlaşmaya varıldığını yazıyordu. (Cumhuriyet)
Hürriyet gazetesi de aynı pespembe iyimserlik havası içinde görünüyordu. “12 Yılımız Kaldı Uyarısından Sonra…İklimin Kitabı Yazıldı” gibi iddialı bir başlıktan sonra “gösteri toplumunun” seçkin bir örneğini sergileyen konferans başkanının, zirve sonunda tokmağı vurup sevinçle platforma atladığını ve “Kendimizle gurur duymalıyız”diyerek dans ettiğini yazıyordu. (Hürriyet)
Her şey müthiş bir başarı hikâyesiydi yani.
Peki ama o zaman, Guardian gazetesinde Jonathan Watts imzalı bir makalede dünyanın önde gelen iklim bilimcilerinden peşpeşe alıntılanan şu üç açıklama ne demek oluyordu?
‘Küresel Isınma yerine Küresel Isıtma’
Birleşik Krallık Meteoroji profesörü ve ünlü iklim bilimci Richard Betts:
“Küresel ısınma yerine küresel ısıtma terimini kullanmalıyız artık. Çünkü, gezegenin enerji dengesindeki değişimden bahsediyoruz. Belirsizlik yerine tehlikelerden söz etmeliyiz… Yükselen hararetler rahatlık alanını çoktan geçti, insanlığa yeni ve artan tehditler getiriyor.”
Teorik fizik profesörü ve Almanya’da Potsdam İklim Etkileri Araştırma Enstitüsü kurucusu Hans Joachim Schelnnhuber: “Küresel Isınma terimi yıkımın boyutlarını anlatmakta yetersiz. Sera Dünya demek daha uygun olur. Paris Anlaşması bir yangın duvarıydı. Ama, dünyayı şimdiki halinde tutmak için değil. O yangın kalkanı fırsatını kaçırdık bile. Bu, iklim kaosuna karşı bir yangın duvarı.”
‘İklim Sisteminde Dost yerine Düşmana Dönüşen Çatlaklar..’
Dünyanın önde gelen fizikçilerinden, Stockholm Direnç Merkezi adlı kuruluşun yöneticisi Johan Rockström de onlara katıldı ve şöyle dedi:
“İklim Sisteminde ‘çatlaklar’ belirdi ve bu çatlaklar, doğayı karbon diyoksit emen bir dost iken, karbondioksit salan bir düşmana dönüştürdü.”
Soru şu: Kim haklı? İklim Konferansı başkanı politikacı Michal Kurtika mı, yoksa bilim insanları mı? Bir de Greta var tabii – Grevci Greta.
Hazır mıyız ey okur? Haydi platforma sıçrayıp dans edelim.
Bu yazı acikradyo.com.tr/ den alınmıştır
.
Ömer Madra
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…