Kemerköy Termik Santrali’nin çevre izni davasında kritik duruşma

Muğla’nın İkizköy mahallesinde yer alan doğa koruma derneği KARDOK’un, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na karşı açtığı dava 3 Haziran 2024 tarihinde Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde görülecek. Dava, YK Enerji’nin işlettiği Kemerköy Termik Santrali’nin çevre izni ve lisansının iptali talebini içeriyor.

KARDOK, santralin çevre mevzuatına uyumlu olmamasına rağmen yüksek hava, su ve toprak kirliliğine yol açarak hukuka aykırı çalıştırıldığını savunuyor.

Kömürlü termik santrallerin çevre mevzuatına uyumlu hale gelebilmeleri için belirlenen sürede gerekli yatırımları tamamlamaları gerekiyor. Kemerköy Termik Santrali de bu kapsama giriyor ve mevzuata uyum sağlamak için 31 Aralık 2019 tarihine kadar süre verilmişti. Ancak YK Enerji yetkilileri, Ağustos 2023’te yaptıkları açıklamada çevre yatırımlarının yalnızca yüzde 60’ını tamamladıklarını ifade etmişti. Bu açıklama, KARDOK avukatları tarafından ihbar kabul edildi ve Ekim 2023’te Çevre Bakanlığı’na dava açıldı.

Dava sürecinde, çevre izninin hukuka uygun olup olmadığının değerlendirilmesi için istenen resmi belgeler Çevre Bakanlığı tarafından mahkemeye sunulmadı. Ayrıca davada teknik inceleme yapılabilmesi için bilirkişi keşfi de henüz gerçekleştirilmedi. Ancak Muğla 2. İdare Mahkemesi, 3 Haziran 2024 tarihinde duruşma yapılmasına karar verdi.

İkizköy Çevre Komitesi yaptığı açıklamada, Kemerköy ve Yeniköy termik santrallerinin 40 yıldır bölgeyi kirlettiğini belirtti. Komite, santrallerin neden olduğu sağlık sorunlarına ve çevresel zararlara dikkat çekerek, “Tam 40 yıldır Kemerköy ve Yeniköy termik santrallerinin zehirli dumanını soluyoruz. Kanser, KOAH, kalp krizi her evden gencecik yaşta ölümlere yol açıyor. Bu eski ve kirli santraller, külleri ve atıksuları ile hem toprağımızı, hem yeraltı sularımızı hem de denizimizi kirletiyorlar” şeklinde ifade etti.

Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri’nin durdurulması için Bakanlığa başvuru yapıldı
Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin bedelini kim ödüyor?
Kemerköy Termik Santrali için yaklaşık 100 milyon TL devlet desteği

Benzer bir dava, İkizköy’e yedi kilometre uzaklıktaki Yeniköy Termik Santrali’nin çevre izninin iptali için Aralık 2023’te açıldı. Kemerköy, Yeniköy ve Muğla’daki diğer bir kömürle çalışan santral olan Yatağan santrallerinin çevreye verdikleri zarardan ötürü kapatılması gerektiğine dair bir karar, 2005 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından verilmişti. Ancak bu karara rağmen üç santral 20 yıldır çalıştırılmaya devam ediliyor.

Kemerköy Termik Santrali’nin çevre izninin iptali için açılan davanın duruşması, 3 Haziran 2024 Pazartesi günü saat 14.00’te Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde yapılacak. İkizköy Çevre Komitesi ve tüm yaşam savunucuları, duruşmada dayanışma çağrısında bulunarak, “Kirletiyorsa kapat!” sloganıyla çevre izninin iptal edilmesini talep ediyor.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete