Yerel

Kazdağları’nda ‘yeni normal’: Desteğe gidenlerin önü jandarma tarafından kesildi

Kazdağları’nda Alamos Gold ve yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik tarafından yapılmak istenen altın madeni projesine karşı 325 gündür çadırlı nöbet tutan eylemcilere desteğe gitmek isteyen aktivistlerin geçişine izin verilmedi.

Aralarında CHP İstanbul milletvekili Ali Şeker’in de bulunduğu çevre bölgelerden yola çıkan yurttaşların önü farklı noktalarda polis ve jandarma tarafından kesildi.

Barikatlar aşıldı

Yasağın gerekçesinin ‘yol yapımı’ olduğunu belirten kolluk kuvvetleri geçişlerin 18.00’a kadar kapalı olduğunu söyledi.  Eylemciler jandarma barikatına rağmen Kirazlı Çadırlı Nöbet Alanı’na geçmeyi başardı.

El ele eylemleri yeniden başladı

Bir süredir eylemlerine sosyal medya üzerinden devam eden eylemciler ilk kez her hafta gerçekleştirdikleri el ele eylemlerini gerçekleştirmek üzere 14 Haziran Pazar günü Çanakkale eski CarrefourSA önünde bir araya geldi.

Göstericilerin maskeleriyle katıldığı eylemde, sosyal mesafe kuralları gözetilerek insan zinciri oluşturuldu ve burada bir basın açıklaması okundu.

Fotoğraf: Hakan Tosun

‘Saldırılar arttı’

Elif Başaran tarafından okunan açıklamada “Evlerimizde kaldığımız pandemi süresince de bu şirketler krizi fırsata çevirmeye devam etti” denildi.

Pandemi sürecinde şirketlerin çalışmaya devam ederken kendilerine yönelik müdahalelerin arttığını söyleyen Başaran “26 Temmuz’da başlayan ve bugün 324’üncü gününe ulaşan çadırlı nöbete saldırılar arttı” ifadelerini kullandı.  Alamos Gold’un 8 aydır ruhsatsız çalıştığını hatırlatan Başaran şunları söyledi:

Siyanür havuzları ve cehennem çukurlarıyla Kazdağları’nı yok edecek projeleri henüz iptal edilmedi. Madenci şirkete hiç bir yasak konulmazken, kar kış, yağmur çamur, pandemi demeden neredeyse bir yıla yakın süredir nöbet tutan yaşam savunucularına, idari para cezaları kesildi, hedef gösterildiler, gözaltıyla tehdit edildiler. Şimdi de Çanakkale İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun kararı gerekçe gösterilerek yurttaşların Kirazlı nöbet alanına girişlerine izin verilmiyor.

Fotoğraf: Hakan Tosun

‘Krizi fırsata çevirmeyin’

Baskıların Kazdağları’nda direnişi bitirmek amacıyla yapıldığı belirtilen açıklamada şu talepler sıralandı:

  • Pandemiyi, bu gibi durumlarla bir daha karşılaşmamak için çok daha iyi korumamız gereken doğayı yok etmek için fırsata çevirmeyin.
  • Kirazlı’da pandemi gerekçesiyle alınan ormana giriş yasağını kaldırın.
  • Yaşam savunucularına kesilen 109bin lirayı aşan para cezalarını iptal edin.
  • En önemlisi, 347 bin 815 ağacı katleden ve 8 aydır ruhsatı olmayan Alamos Gold’u tahliye edin.