Dün gece başlayan ve havadan ve karadan ekiplerin çalışmalarıyla söndürülen yangın nedeniyle, yaklaşık 30 hektarlık alanın zarar gördüğü bildirildi.
Güçlükle kontrol altına alınan yangını söndürmek için geçmiş yıllarda olduğu gibi madenin atık havuzundaki suyun kullanıldığı iddia ediliyor.
TEMA Vakfı Edremit Temsilcisi Zülkif Bozbek “Geçen yıl güney yamaçta çıkan yangın bu yıl kuzey yamaçlarda çıktı. Yangın tek bir yerde değil farklı farklı noktalarda başlamış. Karadan ulaşılması imkansız yerler var” dedi.
Kazdağları Talimalanı Mevkii’nde çıkan orman yangınında fıstık çamı ve kızılçam ağaçlarının bulunduğu 30 hektarlık alanın zarar gördüğünü söyleyen CHP’li Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Edremit Belediyesi’nin de su tankerleriyle söndürme çalışmalarına katıldığını açıkladı.
Yangının bölgede bakır ve molibden üreten bir maden ocağının çevresinde çıktığına dikkat çeken Saka, hep aynı bölgede ardı ardına orman yangını çıktığını söyleyerek “Kazdağları bir kuru dalı bile heba edilemeyecek kadar değerlidir. Gelecek kuşaklara aktarılması gereken bölgemizin ve ülkemizin doğal güzeliklerindendir. Hanlar-Talimalanı bölgesinde yer alan madenin çevresinde 3 ayrı noktada başlayan yangın, itfaiye ekiplerinin havadan ve karadan yoğun çalışmaları sonucu kontrol altına alındı. Ne tesadüftür ki, bu bölgede yangınlar sürekli olarak madenin çevresinde çıkmaya devam ediyor” dedi.
Saka, bölgedeki yangınların sürekli olarak madenin çevresinde çıktığına dikkat çekerek köylülerin sabotaj ihtimali üzerinde durduğunu öne sürdü.
Yangın söndürme çalışmalarına da destek veren köylülerden Mustafa Çoşkun da, yangının 4 ayrı noktada başladığını belirterek “Birini söndürmek için uğraşırken ardı ardına farklı 3 yerden daha yangın başladı. Bu bölgede çıkan yangınların maden ocağının çevresinde çıkması oldukça düşündürücü. Raslantı olmadığını, sabotaj olduğunu sanıyoruz. Yetkililer, konuyu dikkatle incelemeli” diye konuştu.
Çamcı Mahallesi Muhtarı Emekli Yarbay İsmail Öztürmen, yangın söndürülmesinde helikopterlerin maden havuzundan su almasına tepki gösterdi.
Kazdağları’nda benzer yangınların her yıl yaşandığını belirten Öztürmen, “Ciğerlerimiz yanıyor. Bu Kazdağları bu şekilde bitecek. Geçen yıllar bu bölgede durmadan yangın çıktı. Bu konu bazı milletvekilleri tarafından meclis gündemine taşınmıştı. Araştırma önergesi de verildi ama gereği yapılmadı. Helikopterler madenin havuzundan su alıp araziye döküyor. Bu zehirin doğaya verilmesi çok yanlış. Önceki yıllarda bu nedenle mantar toplayan veya ot tüketen çok sayıda vatandaş zehirlendi. Şimdi aynı sorunlar yine olacak. Dereli köyümüzün üzerinde su havuzu var. Deniz 2-3 kilometre ileride. Niye deniz ya da diğer havuzlardan su alınıp kullanılmıyor? O sene derelerde bütün balıklar ölmüştü. Her şey para demek değil. Bu dağlarda yapılan tahribat 200-300 yıl geçmez. Biz vatandaşlar nasıl demokrasiye sahip çıkıyorsak bu doğaya da sahip çıkmasını biliriz” dedi.
Kaynak: IMCTV.com.tr
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…