‘Kavala çağrısı’ yapan büyükelçiliklerden yeni açıklama: İçişlerine karışmayız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın Osman Kavala‘nın bir an önce serbest bırakılmasını isteyen 10 ülke büyükelçisinin ‘istenmeyen adam ilan edilmesi için talimat verdiğini’ söylemesinin ardından ABD Büyükelçiliği resmi Twitter hesaplarından şu mesajı paylaştı:

ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, Danimarka, Finlandiya, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Ankara büyükelçilikleri, 18 Ekim’de dört yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları doğrultusunda serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu. ABD Büyükelçiliği çağrıyı yazılı olarak sosyal medya üzerinden yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, sert ifadelerle bunun içişlerine karışmak olduğunu belirtmiş; söz konusunu büyükelçilerin istenmeyen kişi ilan edilmesi için Dışişleri Bakanlığı‘na talimat verdiğini söylemişti. Erdoğan şunları söylemişti:

“Kavala dediğin Soros’un Türkiye şubesi. 10 büyükelçi onun için Dışişleri Bakanlığı’na geliyor. Bu ne terbiyesizliktir ya? Siz burayı ne zannediyorsunuz? Burası Türkiye, Türkiye! Burada kalkıp da Dışişleri’ne gelip talimat verme gibi bir yola giremezsiniz. Gerekli talimatı ben de Dışişleri Bakanımıza verdim. ‘Bu 10 tane büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam ilan edilmelerini hemen halledeceksiniz’ dedim. Zira, bunlar Türkiye’yi tanıyacaklar, anlayacaklar, bilecekler. Türkiye’yi bilmedikleri, anlamadıkları gün burayı terk edecekler”

Bugünkü Bakanlar Kurulu kabinesinde de bu konu ele alınıyordu.

Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesi ne diyor?

  • Kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Anılan Devletin iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir.
  • Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmî işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak başka Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.
  • Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz.”

Cumhurbaşkanlığı kaynakları: Erdoğan mesajları olumlu karşıladı

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, büyükelçileri “istenmeyen kişi” ilan edilmesinin de gündemde olduğu Bakanlar Kurulu toplantısında bulunan Erdoğan’ın ABD ve diğer büyükelçiliklerin açıklamalarını olumlu karşıladığını bildirdi.