Kartal Ekolojik Pazarı’nda naylon torbaya geçit yok

İstanbul’un ikinci, Anadolu yakasının ilk ekolojik pazarı olan Kartal %100 Ekolojik Pazar 15 Mart’tan itibaren tezgahlarda naylon torba kullanımını tamamen kaldırma kararı aldı.

 

İlk olarak, 2009’dan itibaren, Türkiye’nin ilk ekolojik pazarı olan Şişli %100 Ekolojik Pazar’da gerçekleştirilen uygulamayla bundan sonra Kartal % 100 Ekolojik Pazar’da da, tezgahlarda alışveriş yapanlara poşet verilmeyecek, müşterilerden kendi alışveriş çantalarını getirmeleri beklenecek.Ayrıca bundan böyle Kartal Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Engelliler Üretim Atölyesi’nin ürettiği bez çanta ve filelerin satılacağı ve alışverişlerde bez çanta veya file kullanımı teşvik edileceği açıklandı.

Buğday Derneği tarafından yapılan açıklamada naylon torbadan vazgeçmek gerekliliğinin nedenleri de sıralandı:

1) Şu anda okyanuslarda balıklarla birlikte onbinlerce naylon poşet yüzüyor ve onları ahtapot zanneden kaplumbağalar, yunuslar ve köpek balıkları onları yutarken boğulup ölüyorlar. Ve her yıl plastik poşetler yüzünden yaklaşık bir milyon deniz kuşu, 100 bin deniz memelisi ve sayısız balık ölüyor. Bu hayvanlar öldükten sonra yine denize karışan plastik poşetler diğerlerini öldürmeye devam ediyor. Şu anda okyanuslarda balıklarla birlikte onbinlerce naylon poşet yüzüyor ve onları ahtapot zanneden kaplumbağalar, yunuslar ve köpek balıkları onları yutarken boğulup ölüyorlar. Ve her yıl plastik poşetler yüzünden yaklaşık bir milyon deniz kuşu, 100 bin deniz memelisi ve sayısız balık ölüyor. Bu hayvanlar öldükten sonra yine denize karışan plastik poşetler diğerlerini öldürmeye devam ediyor.

2) Plastik torbaların çoğu zararlı maddeler ayrıştırılmadan üretiliyor. Özellikle bu şekilde üretilen siyah poşetler kanserojen madde içeriyor. Bunlar,sadece toprağa değil, içlerine konulan sebze ve meyveler aracılığıyla insan sağlığına da zarar verebilirler.

3) Dünya çapında kullanılan poşetler doğal yaşamda ciddi bir tahribata neden oluyor. Doğa, bu atıkları yüzlerce yılda yok edebiliyor. Güneş ışınlarıyla parçalanan plastik torbalar ise ayrışarak daha zehirli atıklara dönüşüyor.

4) Plastiğin doğada yok olması 500 ile 1000 yıl arasında değişiyor. Yok etmek çare değil, çünkü bütün plastik poşetleri toprağa gömmek toprağa zehirli maddenin yayılmasına sebep oluyor

Yeni uygulamanın doğaya yaptığı katkının da vurgulandığı açıklamada naylon torba yerine bez çanta, file ya da sepet kullanımının haftada ortalama 10 plastik torbayı kullanımdan çıkarttığı belirtildi.. Bu, bir kişi için yılda 520, 10 yılda 5200 torba ediyor. Sadece 100 aile plastik torba kullanmayı bırakacak olsa yılda 52 bin torba tüketilmemiş ve doğaya bırakılmamış olacak.

(Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi